Makarapa kiivrist loodetaks MMi hitti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Makarapa
Makarapa Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrika Vabariigis saab jalgpalli MM-finaalturniiri mängudel näha nii valju heliga vuvuzela pasunaid kui ka vaiksemat fännirõõmu pakkuda võivaid makarapa kiivreid.

Kirgastes värvides peakatete tootja laiendas enne MMi oma tegevusvälja ning loodab, et need kujunevad jalgpallifännide seas populaarseks, kirjutab AFP.

Makarapa peakatte mõtles 1979. aastal välja praegu 52-aastane Alfred Baloyi. Üks sõber kinkis talle ehituskiivri pärast seda, kui ta ühel jalgpallimatšil oleks õllepudeliga äärepealt vastu pead saanud.

Andekal kunstnikul Baloyil tekkis siis idee, et need kaitsekiivrid võiks ära värvida. Ta pani juurde mitmeid lisaosi nagu väiksed pasunad, prillid, suled ja kõrvad.

Baloyi hakkas neid peakatteid müüma esialgu teede ääres. Need said populaarseteks ning mees laiendas tootmist, kaasates ka ta poeg Lovemore Baloyi ja teised pereliikmed ning sõbrad. Baloyi tehases töötab kokku 35 inimest.

Nüüd on Baloyil Johannesburgis terve tehas, kus neid spordifännide peakatteid toodetakse. Päevas valmib seal umbes 80 makarapa kiivrit, kuid enne MMi tootmist suurendati. Samuti loodetaks, et MMi toob makarapale palju reklaami.

«Meie kaugemaks eesmärgiks on Brasiilia, kuna 2014. aastal toimub jalgpalli MM-finaalturniir seal,» selgitas Lovemore Baloyi.

Praeguse MMi eel on mitmete riikide jalgpallifännid tellinud enda riigi lipuvärvides marakapad.

Hinnad sõltuvad mudelist. Lihtsate peakatete hinnad algavad 250 randist (422 krooni) kuni keerukateni, mis võivad maksta kuni 1500 randi (üle 2500 krooni).

Baloyid soovisid Rahvusvahelise Jalgpalliliidu FIFA nõusolekut kasutada makarapa kiivritel ka MMi ametlikku logo, kuid nad ei saanud selle kasutamise õigust.

Baloyid lisasid, et peavalu valmistavad neile makarapa võltsingud.

«Teeme kõik, et meie toode oleks ka edaspidi ainulaadne ja algupärane. Lõuna-Aafrika Vabariigis on vaid üks makarapa ja selle looja on Alfred Baloyi,» sõnas mehe poeg Lovemore Baloyi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles