Video: Hollandis võib jääda mitte auto, vaid jalgratta alla!

, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alasti jalgratturid protsesteerisid autokeskse eluviisi vastu
Alasti jalgratturid protsesteerisid autokeskse eluviisi vastu Foto: AFP/SCANPIX

Holland on pindalalt väiksem kui Eesti. See-eest elab seal üle kümne korra rohkem inimesi kui Eestis. Kui ligi 17 miljonit inimest kõlab juba suure numbrina, siis jalgrattaid on seal riigis veel rohkem.

Holland on tõeline jalgrataste kuningriik. Seal on miljoneid jalgrattaid. Kondimootoriga töötavaid sõiduvahendeid on lausa niipalju, et rataste arvu inimeste arvuga võrreldes, on igal inimesel kaks ja pool jalgratast.

Kui Eestis üritatakse jalgrattaga liikumist propageerida, siis tundub et Hollandis sellega probleemi pole. Jalgrattad on selles riigis liiklusvahend number üks. Näiteks tuleb jalakäijal teed ületades pigem jälgida jalgratturit kui autojuhti.

Iga nurga peal on ka tohutult palju jalgrattaparklaid. Ka kohalike inimeste sõnul on igal inimesel vähemalt kaks jalgratast. Üks on tänavaratas, mis näeb välja vanamoodne ja lihtne ning teine, nn nädalavahetuse ratas, millega pikemaid sõite terve perega ette võtta.

Hollandis elav eestlane Kert Ridaste: Jalgrattaga liiklemine on Hollandis tehtud niivõrd meeldivaks, et rumal oleks seda mitte kasutada. Rattaga on võimalik igale poole väga kergesti lähedale pääseda ja seda on ka igale poole lihtne jätta.

Rattaga on Hollandis väga mõnus sõita ja eks ta ole ka tervislik. Eestis olles ma kartsin rattaga sõites autosid, aga siin on pigem vastupidi, ma kardan hoopis ratta alla jääda. Siinsed autojuhid arvestavad väga ratturitega.

Vaata videot!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles