Seksomnia all kannatab üha rohkem inimesi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seksomnia all kannatab üha rohkem inimesi
Seksomnia all kannatab üha rohkem inimesi Foto: SCANPIX

Kanada uneuurijate kinnitusel on seksomnia all kannatajaid üha rohkem.

Seksomnia patsiendid püüavad magamise ajal enda teadmata seksida, kirjutab Live Science.

Seksomnia on rohkem levinud meeste kui naiste hulgas.

Seksomnia all kannatajatel tekib magamise ajal vastupandamatu soov seksida. Kuna nad on sügavas unes, siis nad ei pruugi sellest teadlikud olla. Alles pärast ärkamist saavad nad partnerilt teada, mis juhtus.

Uneuurijad võtsid jälgimise alla 832 inimest, kellel diagnoositi unehäired. Tulemused näitasid, et suur osa neist kannatas lisaks tavalistele unehäiretele ka seksomnia all.

«Kui tavaliste unehäirete all kannatajad võivad end tunda väsinuna ja stressis ning kannatada meeleolukõikumise all, siis seksomnia puhul on need sümptomid tugevamad,» selgitas uurija Sharon Chung.

Mõlema grupi, nii seksomnia  kui ka tavaliste unehäirete all  kannatajate seas oli ühepalju suitsetajaid ja kohvijoojaid. Kuid seksomnia all kannatajate hulgas oli ravimite ja narkootikumide tarvitajaid rohkem.

Seksomnia  on parasomnia erijuhtum,  mis võib olla põhjustatud ravimistest, alkoholist ja unevaegusest, kuid see võib olla ka pärilik.

Parasomnia puhul elab keha unes nähtule kaasa. Lihased ei ole lõdvestunud, vaid pinges nagu ärkveloleku puhul.  Selle häire all kannatav inimene ei pruugigi üles ärgata, kui unes nähtu ja kehaline tegevus haakuvad.

Parasomnia ühe seisundina võeti seksomnia kasutusele 2003. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles