Vladimir Putini arvates ei olnud Ukraina iseseisvumine täiesti seaduslik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Venemaa president Vladimir Putin on arvamusel, et Ukraina iseseisvumine Nõukogude Liidust ei leidnud aset täiesti seaduslikult.

Putin selgitas oma seisukohta krimmitatarlaste esindajale, rahvasaadik Mustafa Džemilevile, kellega tal oli telefonivestlus, edastab iltasanomat.fi.

Putin ja Džemilev vestlesid pool tundi.

Rahvasaadik Džemilev sõnas hiljem majandusväljaande Forbesi ajakirjanikele, et ta hoiatas Putinit Ukraina piiride muutmise eest.

«Meie vestluse käigus sõnas Putin, et Ukraina iseseisvumine ei vastanud Nõukogude Liidus kehtinud seadustele, mis sätestasid, et välja astuda ja iseseisvuda ei saa,» lausus Džemilev.

Asjatundjate arvates võib Putin olla samal arvamusel ka kõikide ülejäänud Nõukogude Liidust iseseisvunud riikide suhtes, kuna see protsess ei vastanud «nõukogude normidele ja seadustele».

Ukraina kuulutas end iseseisvaks 1991. aasta augustis pärast Gennadi Janajevi hunta ebaõnnestunud riigipöördekatset.  Sama aasta detsembris toimus Ukrainas rahvahääletus, millega see heaks kiideti.

Selle suure nõukogude vabariigi eraldumine mõjutas mitmel viisil Nõukogude Liidu kokku kukkumist.

Putin on varem nimetatud Nõukogude Liidu hävinemist geopoliitiliseks katastroofiks.

Džemilevi sõnul rikuks Ukraina riigipiiride muutmine 1994. aastal sõlmitud lepingut, mille kohaselt USA, Suurbritannia ja Venemaa peavad tagama Ukraina piiride puutumatuse vastutaskuks sellele, et Ukraina loobub tuumarelvadest.

«Ütlesin Putinile, et kui Venemaa seda kokkulepet rikub, siis tulevikus ei sõlmita Venemaaga enam selliseid lepinguid. Siis võivad ka Ukrainal tuumarelvad olla,» lausus Džemilev.

Uudisteagentuuri newsru.com andmetel teatas Putin Džemilevile, et Krimmi poolsaare saatuse otsustab 16. märtsi referendum. Putin ei eitanud, et Krimmis on Vene sõjaväelasi.

«Rääkisime Vene vägede kohalolust Krimmis ja ta ei eitanud seda. Samas ei öelnud ta seda otse välja, vaid keerutas. Putin rõhutas, et krimmitatarlaste suhtes on ta neutraalsel positsioonil,» nentis Džemilev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles