Soomlannast humanitaartöötaja hukkus Etioopias vaid päevi enne missiooni lõppu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomlannast humanitaartöötaja hukkus Etioopias vaid päevi enne missiooni lõppu
Soomlannast humanitaartöötaja hukkus Etioopias vaid päevi enne missiooni lõppu Foto: SCANPIX

Aafrika riigis Etioopias ÜRO Maailma Toiduprogrammis töötanud soomlanna Kristiina Juutinen kaotas seal elu vaid päevi enne oma missiooni lõppu.

33-aastane Juutinen sattus veebruaris autoõnnetusse ja hukkus, kirjutab iltasanomat.fi.

Juutineni hispaanlasest abikaasa Roberto Santamarta sõnas, et saatuslik õnnetus leidis aset kuus päeva enne seda, kui nad pidid Etioopiast lahkuma.

Juutinen oli rase ning laps pidi sündima mais. Soome-Hispaania paar oli puhkusereisil Etioopia kirdeosas Danakili kõrbes, mille teel õnnetus juhtus.

«Tegemist on ohtliku ja raskelt läbistava piirkonnaga. Läksime sinna koos kogenud giididega. Reisi kolmandal päeval võtsime suuna soolajärvele ja me sõitsime väga kiiresti. Meie taga sõitnud masin ei hoidnud piisavalt vahemaad ja sõitis meie masina tagaratta vastu,» meenutas mees.

Auto sõitis teelt välja ning rullus mitu korda üle katuse. Selles õnnetuses hukkusid Juutinen, üks kaasreisija ning autojuht. Santamarta ja veel üks mees said vigastada, kuid jäid ellu.

Juutineni tööks oli Etioopias koordineerida, et toidupuuduse all kannatajad saaksid ÜRO toiduabi õigeaegselt.

Santamarta töötas Etioopia lastekodus vabatahtlikuna. Nii soomlanna kui ta hispaanlasest abikaasa silmateraks oli kaheksa-aastane orb Daniel.

Soomlanna pere avaldas väljaandes Helsingin Sanomat ta surmakuulutuses, milles seisab, et Juutinen ei soovi oma hauale lilli, vaid palub aidata Etioopias elavat orbu Danielit.

Santamarta ja Juutineni vanemad lõid naise mälestuseks fondi, millesse kogunev raha kingitakse Danielile.

ÜRO Maailma Toiduprogrammi Põhjamaade agentuuri juht, taanlanna Anne Poulsen sõnas, et Juutinen ja ta abikaasa kasutasid enne Etioopiast lahkumist võimalust tutvuda selle riigi loodusega. Kahjuks lõppes see õnnetusega.

Santamarta sõnul on Daniel Abraham nende poolt abistatud Etioopia lastekodus ainus laps, kellel oli füüsiline, mitte vaimne puue.

«Tal oli vaid füüsiline puue. Nägime, et ta on suuteline õppima nagu terved lapsed. Otsustasime, et aitame tal hariduse saada,» lisas hispaanlane.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles