Shreki viimane võimalus

, kinohuviline
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahakujude näitusel on vaadata ka animategelane Shrek
Vahakujude näitusel on vaadata ka animategelane Shrek Foto: promo

„Shrek nüüd ja igavesti”
Osades: Peeter Tammearu, Harriet Toompere, Tiit Sukk, Mait Malmsten
Lavastanud: Mike Mitchell
1 tund ja 33 minutit
Hinnang: vaadatav
Vaata kinode kavasid siit.
 

2001. esimesel aastal ilmavalgust näinud „Shrek” paistis eelkõige silma terava huumori ja südamliku sisu poolest. Lühikese ajaga kujunes sellest välja fenomen, mille sarnast varem polnud nähtud. Korraga oli südamlik sookoll kõikjal: taldrikutel, tassidel, voodipesul ja isegi mitmesugustel riietusesemetel. Põhimõtteliselt igas mõeldavas ja mõeldamatus kohas, eelkõige aga ikkagi nii suurte kui väikeste vaatajate südametes.

Loomulikult nõuab säärane edu järge ja kolm aastat hiljem linastuski lustaka arvutianimatsiooni teine osa. Kõikide skeptikute pahameeleks ja pooldajate rõõmuks osutus „Shrek 2” väärikaks järglaseks armastatud originaalile.

Olukord muutus aga kolmanda osaga, mis jättis igas mõttes soovida. Enam ei olnud selles leiduvad naljad nii naljakad, tegelaskujud nii vaimukad ega ideed nii värsked nagu need olid olnud sarja eelmistes jagudes. Ka linateose sisu jättis pastakast välja imetud mulje.

Negatiivsest kriitikast hoolimata osutus film eelmistest kõvasti edukamaks, muutes neljanda osa mitte ainult võimalikuks, vaid lausa kohustuslikuks. Kas ka vajalikuks? Seda on juba natuke raskem otsustada.

Hallist argipäevast ja kurnavast perekonnaelust tüdinenuna igatseb Shrek taga aega, mil ta oli vaba ja vallaline ja sai teha kõike, mida tema hing ihaldas, alates pahaaimamatute inimeste hirmutamisest kuni lõpetades lõõgastava mudavanni võtmisega.

Juhuslikult saab sellest teada kurikaval Ruuben Tirts, kes pakub sookollile ihaldusväärset tehingut. Ühe päeva priiuse vastu tahab ta saada suvalist päeva Shreki elust. Sookoll on kaubaga pikema jututa nõus ja vahetus leiabki aset. Ettearvamatute tagajärgedega muidugi.

„Shrek 4” reklaamitakse kõikjal kui sarja viimast osa, kuigi tegelikult pole see päris tõsi. Praeguse seisuga on rahamaial stuudiol kavas vähemalt üks samasse maailma paigutuv linateos, mille keskses osas astub üles Hispaania aktsendiga kõnelev ja saapaid kandev kass. Shrek koos ülejäänud kaaslastega võtab aga koha sisse tagaplaanil.

Loodetavasti vastab see ka tõele, sest kõikide lemmik sookoll ilmutab juba ammu tõsiseid väsimusemärke. Neljas osa on küll eelmisega võrreldes samm paremuse poole, kuid kahjuks jääb see natuke lühikeseks. Lõpetada tuleb ikka siis, kui ollakse veel eduseisus. Praegu on selleks veel viimane aeg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles