Telekonkurss Klassikatähed 2014 alustas kirglikult

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katariina Maria Kits
Katariina Maria Kits Foto: Ülo Josing / ERR

ETV telekonkursi Klassikatähed 2014 esimeses saates näitasid osalejad oma oskusi teemal «Virtuoosne tulevärk». Seekord saatest keegi veel välja ei langenud, saadud  hääled liidetakse järgmise saate tulemustega. Konkursi võitja selgub žürii ja vaatajate hääletuse tulemusel.

Klassikatähed 2014 saates võistlevad Katariina Maria Kits (viiul), Rene Laur (alt-saksofon), Pipilota  Neostus (flööt), Elina Netšajeva (laul), Taavi Orro (klarnet), Anni Ruugla (flööt), Henri Zibo (akordion) ja Jakob Teppo (klaver).

Rõõmustav on see, et tänavu on saates pille, mida eelmisel aastal ei olnud: viiul, flöödid, saksofon, akordion. Klassikatähed 2014 žürii püsiliikmed on pedagoog ja tšellist Mart Laas (ühtlasi eelmisel aastal võitnud Marcel Johannes Kitse õpetaja) ja Rein Rannap.

Külalisest žüriiliige, oboemängija Kalev Kuljus: «Olen tänasest saatest väga üllatunud, sest nende noorte muusikute tase on väga-väga hea. Ma ei olnud ühtegi neist varem kuulnud. See on vapustav, et Eestis on nii palju noori inimesi, kes armastavad klassikalist muusikat ja ma loodan, et see niimoodi ka jätkub.»

Rein Rannapi sõnul teda esimene saade ei üllatanud: «Ma teadsin, et need kaheksa noort on kõik väga head. Ma teadsin ka seda, kui raske on teha edetabelit, eeskätt panna kedagi viimastele kohtadele. Tegemist on väga võrdse grupiga, erinevused nende vahel on väga väikesed ja võib-olla sõltuvad ennekõike esitatava loo valikust. Samas arvan, et selle kuue saate jooksul, mis kokku on, nad siiski eristuvad - osa rebib ette ja osad jäävad samaks. Loodan, et nad teevad järeldusi hinnangutest, žürii nõuannetest, õpivad seeläbi järjest paremini lugusid valima ja ettevalmistama. Osad neist teevad saate jooksul kindlasti veel väga suure arengu.»

Mart Laas: «Minu ootused sellel konkursil on seotud sellega, et noored saaksid ennast võimalikul hästi realiseerida, et see, mida oskavad, tuleks ka esinemisolukorras välja. Ootan väljendusrikkust, emotsionaalsust. Minu jaoks on kogu muusika laulev, ka kõige kiiremad lood. Nad kõik on toredad noored inimesed, julged, rõõmsameelsed ja avalad. Kui selliseid veel palju on ja saade ikka jätkuks, siis eesti muusika tulevik on väga toredates kätes.»

Telekonkurss Klassikatähed 2014 koosneb kokku kuuest televooru otsesaatest ETVs ja 26. märtsil Estonia kontserdisaalis toimuvast kontserdivoorust. Konkursi lõpetab 16. aprillil Estonia kontserdisaalis toimuv finalistide galakontsert.

Erinevates voorudes on noortel muusikutel täita vaimukad ülesanded ja kõigi hulgast parim valitakse olenemata instrumendist. Klassikatähed näitavad end võistluse käigus eri külgedest - efektse virtuoosina ja unustamatu meloodia esitajana. Lisaks peavad nad olema kohanemisvõimelised ja leidlikud, musitseerides koos ootamatute lavapartneritega ja esitades klassika- ja pophittide töötlusi.

Klassikatähed 2014 veebilehelt saab infot konkursi ja osalejate kohta, saate ajal saab sealt jälgida portaali MENU otseülekannet lava taga toimuvast.

Kätt sündmuste pulsil hoiab ka saate Facebooki leht.

Stuudiopublikuks saab registreeruda saate kodulehel.

Saatejuht on Marko Reikop. Formaadi autorid on Timo Steiner ja Helen Valkna. Otsesaate režissöör Ülle Õun, produtsent Helen Valkna. Saade valmib ETV, Eesti Kontserdi ja Klassikaraadio koostöös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles