Retseptid: mida pakkuda aiapeol

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanavardad grillitud rabarberitega.
Kanavardad grillitud rabarberitega. Foto: Elukiri

Tiina Lebane, Elukiri

Suvi Eestimaal on tõesti õnnistus pärast ühtlast igavat vindumist, mis algab kusagil oktoobris, kestab kuid ja millele on raske nimegi panna.

Muidugi tähendab suvi tööinimesele pikisilmi oodatud puhkusenädalaid. Põllumees seevastu saab suveöödel kindlasti palju vähem magada kui muul ajal. Minul on suveaeg aga seotud võimalikult palju õuesolemisega. Kõik tegevused, mida vähegi kannatab õues teha, teengi värskes õhus. Söögivalmistamine on nende hulgas, söömisest rääkimata.

Pakun lugejatele suviseks aiapeoks lihtsa menüü. Valikus on suupisted, salat ja grillitud vardaliha. Kõik road on meie aiapeol järele proovitud ja heaks kiidetud.

Pitsakuklid
8 tk

Pitsakuklid on mõnus suupiste, mille võib juba varem valmis teha, fooliumisse mähkida ja külmkapis grillimist ootama jätta. 10–15 minutiga küpsevad grillil maitsvad soojad kuklid, mida on lihtne kas niisama või koos salatiga ampsata.

8 kuklit (näiteks Fazeri porgandiröstikuklid)
300 g sinki või valmis lõigatud pitsakatet
väike ananassikonserv (tükid)
2 küüslauguküünt
1 dl värsket hakitud basiilikut
u 150 g riivitud juustu

Valmistamine
Nõruta ananassitükid ja purusta küüslauguküüned. Sega omavahel singi- ja ananassitükid, purustatud küüslauk, hakitud basiilik ja riivitud juust. Poolita kuklid, jaga täidis kaheksale põhjale ja tõsta teised kuklipooled katuseks peale. Paki täidetud kuklid fooliumisse nii, et sulged paki ülevalt. Küpseta grillil (või ahjus) umbes 15 minutit.
Paku kõrvale värskeid basiilikulehti ja tomateid või värsket salatit.

Juustune lillkapsasalat
8–10 sööjale

Värske lillkapsas on selle salati C-vitamiinirohke peategelane. Tomatid ja viinamarjad lisavad mahlakust ning sinihallitusjuust soolast pikantsust. Leebema maitse austajad võivad sinihallitusjuustu asendada valgehallitusjuustuga.

u 1 kg lillkapsast (keetmata)
400 g viinamarju
4 tomatit
100 g sinihallitusjuustu
peotäis hakitud murulauku

Salatikaste:
2 sl valge veini äädikat
6 sl oliiviõli
1 tl soola

Valmistamine
Pese ja nõruta lillkapsas. Eralda õisikud ja lõika või viiluta need suupärasteks tükkideks. Pese ja poolita viinamarjad, tükelda tomatid. Sega kokku salatikaste, vala köögiviljadele ja sega salat läbi. Kõige lõpuks murenda peale sinihallitusjuustu tükikesed.

Kanavardad grillitud rabarberitega
8 sööjale

Grilli peal võib küpsetada mida iganes! Marinaadis seisnud broileritükke on lihtne vardasse lükkida ja need küpsevad kiiresti. Kas oled aga proovinud grillida rabarbereid? Sibula, ingveri ja fariinsuhkruga maitsestatud rabarberid on tõesti oivaline lisand igale grillil küpsenud lihale-vorstile!

Kanavardad:
6 broilerifileed

Marinaadiained:
2 sl mett
2 sl palsamiäädikat
2 sl sinepit
ühe sidruni mahl
4 sl õli
2 tl kuivatatud estragoni
3 küüslauguküünt
1 tl jahvatatud musta pipart
u 2 tl soola

Grillitud rabarberid:
300 g rabarbereid
punane sibul
4–5 sl fariinsuhkrut
2–3 cm ingveritükk
pisut soola

Valmistamine
Marinaadi valmistamiseks sega kokku mesi, palsamiäädikas, sinep, sidrunimahl, õli, estragon, purustatud küüslauguküüned ja pipar. Lõika broilerifilee parajateks tükkideks ja tõsta marinaadi sisse. Sega hoolega, nii et kõik kanatükid oleksid marinaadiga kaetud. Lase külmkapis vähemalt kolm tundi maitsestuda.

Kui kasutad puidust grillvardaid, siis leota neid vees 30 minutit enne grillile panemist. Lüki broileritükid kaheksa varda otsa ja grilli kümmekond minutit, keerates vardaid aeg-ajalt ringi. Vahetult enne liha valmimist raputa varrastele soola.

Grillitud rabarberilisandi valmistamiseks loputa rabarberivarred, kuid ära koori. Lõika rabarberid umbes 10-sentimeetristeks tükkideks. Puhasta sibul, lõika sektoriteks ja viiluta. Puhasta ingver ja riivi või lõika võimalikult väikesteks tükkideks.

Pane lauale valmis neli fooliumitükki. Jaga igale fooliumile võrdselt rabarberid, sibulad ja ingver ning fariinsuhkur. Tõsta fooliumiservad üles ja suru kokku. Grilli rabarberipakke 15 minutit. Vala soe rabarberisalat kõikidest pakkidest ühte kaussi kokku ja serveeri koos grillitud kanavarrastega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles