Algab Pärnu orelifestival

, festivali kunstiline juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eliisabeti kiriku orel
Eliisabeti kiriku orel Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

EELK Pärnu Eliisabeti kogudus on juba seitse aastat korraldanud suviseid orelimuusika õhtuid ja nii ka tänavu: suvekuudel on Pärnus võimalus iga reede õhtul kell 20 kuulata orelikontserti.

2010. aasta on oluline teetähis nii Pärnu linna kui Pärnu orelifestivali jaoks: 27. augustil valmib Pärnu Eliisabeti kirikus eksklusiivne uus orel kiriku lõunatiiba. Oreli ehitab Kriisa Oreliehitus OÜ eesotsas orelimeister Hardo Kriisaga.

Kriisade firma on tegutsenud järjepidevalt aastast 1886 ja kokku on valmistatud ligikaudu 50 orelit, millest enamus on Eestis säilinud.

Nõukogude okupatsioon ei võimaldanud uusi oreleid kirikutesse ehitada ja seetõttu seisame 27. augustil 2010 ajaloolise sündmuse ees. Valmib suurim Eesti orelimeistri töö ja Eesti kunstniku kavandatud oreliprospekti tervikkompositsioon pärast Teist maailmasõda. Samuti täitub meister Kriisal 70. eluaastat ning tema firmal 124 aastat.

Pärnu Eliisabeti kirikusse ehitatav uus orel laiendab oluliselt linna ja maakonna orelimuusika alast ampluaad. Koorioreli ehitamine loob võimaluse erinevate suurvormide ettekandeks koori, orkestri ja kahe oreliga.

Sel aastal möödub Johann Sebastian Bachi sünnist 325 aastat ja surmast 260 aastat ning organist Rolf Uusväli oleks saanud käesoleval aastal 80-ne aastaseks. Neid olulisi daatumeid tähistame ka Pärnu orelifestivalil.

Pärnu orelifestival on tõestanud enda elujõulisust ja leidnud sooja äramärkimist nii kodu- kui välisorganistide poolt.

VIII Pärnu Orelifestival
4. juunist-27. augustini Eliisabeti kirikus

4. juunil kell 20 Pärnu muusikakooli oreliklass.
Kavas: Buxtehude, Frankc, Süda, Pärt.

11. juunil kell 20 Toomas Trass, orel/Tallinn.
Kavas: Bach, Trass.

18. juunil kell 20 Ene Salumäe, orel/Tallinn.
Kavas: Bach, Lepnurm.

25. juunil kell 20 Ines Maidre, orel/Norra
Kavas: “Kellad orelis”.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles