Kuidas Maroko sultan suutis sigitada 1000 last?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuidas Maroko sultan Moulay «Verejanuline» Ismaïl  suutis sigitada 1000 last?
Kuidas Maroko sultan Moulay «Verejanuline» Ismaïl suutis sigitada 1000 last? Foto: Wikipedia.org

Ajalooallikate väitel sigitas Maroko sultan Moulay «Verejanuline» Ismaïl sadu lapsi, võimalik, et isegi 1000 last.

Austria Viini ülikooli teadlased tegid nüüd uuringu, kuidas ta sellega hakkama sai, kirjutab Live Science.

Uuring näitas, et sultan pidi seksima 32 aastat järjest iga päev.

See sultan valitses Marokos 1672 – 1727 ning oli Alaviitide dünastia esimene sultan. See dünastia on Marokos seni võimul.

Moulay «Verejanuline» Ismaïl pidas end islami rajaja prohvet Mohammedi otseseks järglaseks.

Tema valitsemisaeg oli Maroko ajaloos seni kõige pikem. Valitsusaja lõpul koosnes ta armee 155 000 mehest. Ismaïli tuntakse kui tapahimulist sultanit, kes lasi oma võimu alguses hukata Fezis 400 inimest, kelle pead ta vaatamiseks välja pani. Järgneva 55 valitsusaasta jooksul lasi ta tappa rohkem kui 30 000 inimest. Siia ei ole kaasatud need, kes tapeti lahingutes.

Kui sultanil tekkis isegi väike kahtlus, et tegemist võib olla reetmisega, lasti ta need isikud kohe hukata. Ta kägistas ise need isikud või lasi ta neid oma alluvatel enne piinata ning siis tappa.

Mehed, kes julgesid tema naiste või konkubiinide poole kasvõi pilgu heita kaotasid elu.

Guinnessi rekordite raamatu andmetel sigitas see sultan 888 last. Tegemist on riigijuhi poolt sigitatud suurima arvu lastega. See arv pärineb Prantsuse diplomaadilt Dominique Busnot`lt, kes külastas Marokot sageli. Tema andmetel võis sultanil ta naistega olla kokku isegi 1171 last ning konkubiinidega koos võis laste arv ulatuda 1704 lapseni.

Osade ajaloolaste arvates on Maroko sultani laste arvuga üle pingutatud. Naised ei rasestu igal ajal, vaid oma kuutsükli viljakal perioodil. On ka ajaloolasi, kes arvavad, et pooled sultani lastest sigitasid ta õukondlased.

Nende küsimuste lahendamiseks tegid teadlased arvutisimulatsiooni tegemaks kindlaks, kui palju pidi Ismaïl seksima, et saada 32 aastaga 1171 last. Nad leidsid, et sultan võis tõesti sigitamisrekordi püstitada.

«Olime oma arvutustes nii konservatiivsed kui saime, sellegipoolest võis Moulay olal võimeline sigitama kõik oma lapsed,» sõnas antropoloog Elisabeth Oberzaucher.

Ta lisas, et nende arvutused põhinevad bioloogilistel viljakustsüklitel. Esimene arvutisimulatsioon näitas, et  sultani kõikidel naistel ei olnud viljakas aeg ja menstruatsioon samal ajal. Teine simulatsioon näitas aga, et oli.

Esile kerkis ka küsimus, et kui viljakas oli sultani sperma. Samuti võeti arvesse, et naised on oma viljakuse tipul seksuaalselt atraktiivsemad ning neil on teatud seksiharjumused.

Arvutused paljastasid, et Ismaïl pidi suure arvu laste saamiseks seksima päevas 0,83 – 1, 43 korda. Samuti ei vajanud ta neljast ametlikust naisest ja 500 konkubiinist haaremit, vaid 1171 lapse saamiseks oleks piisanud 65 – 100 naisest.

Teadlaste sõnul näitas uuring, et sultan võis sigitada sadu lapsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles