Ärinaine Sigrid Hartman vabatahtlikuna Gruusias: inimesi tuleb aidata

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigrid Hartman
Sigrid Hartman Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Üleeile õhtul lendas koos vabatahtlike grupiga Gruusiasse ka kaks naisterahvast. Üks neist on tuntud ärinaine ja endine modell Sigrid Hartman.

Kolmteist aastat Kaitseliitu kuulunud Sigrid jutustas telefoniintervjuus Elu24.ee’le, et olukord pealinnas Thbilisis on vastupidiselt tema kartustele üsna rahulik.

Miks otsustasid Gruusiasse sõita?

Nagu ma olen ka eelnevalt välja öelnud, leian ma, et tsiviilelanikkond ei peaks kannatama poliitika ja sõja pärast. Siin on üle saja tuhande sõjapõgeniku ja inimesi tuleb aidata.

Kuidas kodused sellesse suhtusid?
Noh, keegi otseselt ei rõõmustanud küll ja ega ma seda poliitiliselt ise ka heaks mõtteks ei loe. Põhiliselt tulin siia ikkagi sõjapõgenike pärast. Õnneks abikaasa leppis suhteliselt normaalselt.

Milliste ootuste või kartustega sinna sõitsid ja kuidas on need vastavuses tegelikkusega?
Ütleme, et ootuseks oli inimeste abistamine ja valmis ma olin tegema mida iganes on vaja. Minu kartused siinse olukorra kohta osutusid natukene suuremaks.

Olukord siin Thbilisis ei ole üldse nii hirmus, kui telepilt näiteks Gori linnast näitab. Olin valmistunud kõigeks, mul on isegi priimus ja katelok kaasas. Kuid kohapeal on meid ülihästi vastu võetud ja tänavatel inimesed tänavad meid siia tuleku ja abi eest.

Kus ja kuidas seal elate?
Me elame ühes vanas kasarmus naride peal ja suhteliselt askeetlikes oludes kuid meid toidetakse hästi. Oleme täiesti eraldatud vaikses piirkonnas, kust meid bussidega abivajajate juurde transporditakse.

Millised on sinu ülesanded vabatahtlikuna?
Praegu hetkel näiteks oleme ühel laoplatsil ja pakime leiba, mis viiakse suurte kaubikutega põgenike laagrisse ja jaotatakse elanikele. Teha tuleb kõike, mis teha antakse.

Homsest hakkame Thbilisi lähedal püsti panema uut, suuremat põgenike laagrit, kus meilt oodatakse rohkem logistilist abi. Päris täpselt ei ole tööülesandeid veel paika pandud.

Kokkupuuted grusiinidega?
Niipalju, kui siin on kohalikega vesteldud, ei ole nad loomulikult situatsiooniga rahul ja mitte eriti õnnelikud.

Ometigi on nad väga vastutulelikud ja abivalmid. Näiteks vabandati ette ja taha, et elamispind nii kehvakene on. Meile anti ka voodipesu, kuigi olime valmis magama magamiskottides. Sõbralikkus üle kõige!

Oled sa varem vabatahtlikuks käinud?
Ei ole varem humanitaarmissioonil käinud. Väga positiivne elamus. Pidime olema siin nädala, kuid olen täiesti valmis jääma kauemaks. Ja tundub, et neid kauemaks jääda soovijaid on päris palju.

Võib vahepeal ka kodus käia ja garderoobi üle vaadata. Ma võtsin liiga palju riideid kaasa, siin on väga palav. Aga jah, sooviksin siia tagasi tulla, kui meie abi vaja on.

Ja kindlasti soovitaksin rohkematel inimestel kaaluda sellisel missioonil osalemist. Meil on siin näiteks üks kinnisvaramaakler ja kalamees Hiiumaalt. Osaleda võivad kõik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles