Endine poksija Vitali Klitško plaanib kandideerida Ukraina presidendiks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vitali Klõtško
Vitali Klõtško Foto: SCANPIX

Ukraina opositsioonijuht ja poksimeister Vitali Klitško plaanib kandideerida Ukraina presidendiks.

Ukrainas peaks enneaegsed valimised aset leidma mais, edastab AFP.

Klitško teatas oma kandideerimisplaanist ajakirjanikele parlamendis antud intervjuus.

Ta oli nüüdsetes Ukraina valitsusvastastes meeleavaldustes juhtfiguur.  

19. juulil 1971. aastal sündinud Vitali Klitško on Ukraina poliitik ja endine poksija. Ta on Ukraina Demokraatliku Reformialliansi juht ja Ukraina parlamendi liige.

Klõtško on kolmekordne Ukraina meister poksis. Ta on ka esimene profipoksi maailmameister, kel on ka filosoofiadoktori kraad, mida ta kaitses 2000. aastal Kiievi Kehakultuuri- ja Spordiülikoolis. Sportlasena elas ta aastaid Saksamaal.

Klõtško sai üliraskekaalus  ehk üle 91 kilogrammi 1995. aastal Saksamaal Berliinis maailmameistrivõistlustel hõbemedali kaotades finaalis kuldmedalivõitjale ja maailmameistrile, Venemaa poksijale Aleksei Lezinile.

Klitško osales poksivõistlustel kuni 2013. aasta detsembri keskpaigani.

2004. aasta Ukraina presidendivalimistel ja oranži revolutsiooni ajal teotas ta Viktor Juštšenkot. 2005. aastal määrati Vitali Klitško president Juštšenko ajutiseks ning 2006. aasta oktoobris alaliseks nõunikuks.

2008. aastal määrati Klitško ka Ukraina delegatsiooni Euroopa Nõukogu kongressil.

2010. aasta aprillis asus Klitško juhtima omaenda parteid täisnimega Ukraina Demokraatlik Allianss Vitali Klitško Reformide Toetuseks (UDAR).

2012. aasta Ukraina parlamendivalimistel valiti Klitško UDARi nimekirja esinumbrina Ukraina parlamenti ning ta tema partei sai  40 kohta. Klitško juhib partei fraktsiooni Ülemraadas.

Asjatundjate sõnul ei ole veel kindel, kas Klitško saab kandideerida 25. mail 2014. aastal toimuvatel presidendivalimistel, kuna seaduse kohaselt peab kandidaat olema viimased kümme aastat elanud Ukrainas. Klitško on aga elanud suure osa ajast ka Saksamaal.

Vitali Klitško on alates 1996. aastast abielus endise sportlase ja modelli Natalja Jegorovaga. Neil on kolm last: Jegor-Daniel, Jelizaveta-Viktoria ja Max.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles