Serbia kunstnik püstitas istumisrekordi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Abramovic
Marina Abramovic Foto: SCANPIX

Serbia kunstniku istumise perfomance kestis 700 tundi ja ta püstitas sellega maailmarekordi.

Marina Abramovic tegi oma etteaste USAs New Yorgis moodsa kunsti muuseumis, istudes alates 14. märtsist siiani kuuel päeval nädalas seitse tundi päevas muuseumi aatriumis toolil, kirjutab The Telegraph.

Muuseumi külastajatel oli võimalus istuda kunstniku vastas olevale toolile ning talle otsa vaadata. Kõik tegevus toimus täielikus vaikuses.

Ambramovici vastu istus 1400 inimest, kelle seas olid ka sellised kuulsused nagu Björk, Lou Reed, Marisa Tomei ja Isabella Rossellini.  

Mõned veetsid terved seitse tundi kunstniku vastas istudes, teised aga pidasid vastu vaid paar minutit.

Muuseumi esindaja kinnitusel on Serbia kunstnikul meeldejääv välimus, sest ta meenutab kunagist ooperiprimadonnat Maria Callast.

Kunstnikul oli veel üks üllatus varuks, mis kannab nimetust Imponderabilia. Ta oli pannud kitsa koridori sissekäigu juurde alasti meest ja alasti naist kujutavad kujud, kes üksteist silmitsevad. Külastajad pidid end nende vahelt läbi pressima.

Ambramovici varasemate etteastete hulka kuulub näiteks enda pussitamine, tulega mängimine ja kuue tunni jooksul liikumatult istumine. Siis tohtisid ta tegevuse jälgijad teda liigutada, nagu tahtsid. Üks isik soovis naist proovile panna. Ta tõmbas relva välja ja asetas selle kunstniku kaelale, kuid naine ei liigutanud end üldse, vaid jäi ikka sama liikumatuks ja rahulikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles