Arheoloogid leidsid kuulsa roomlanna marmorpea

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rooma keisrinnat Faustinat kunutav marmorpea
Rooma keisrinnat Faustinat kunutav marmorpea Foto: AFP / Scanpix

Belgia Leuveni ülikooli arheoloogid leidsid Türgis toimunud väljakaevamistel kuulsa roomlanna marmorpea.

Leid tehti Salagassoses, kunagiste Rooma termide paigas toimuvatel väljakaevamistel, kirjutab BBC.

 

Arheoloogide arvates kujutab suur marmorpea Rooma keisri Antoninus Piuse abikaasat Faustinat.

Väljakaevamisi juhtinud Marc Waelkensi sõnul leiti marmorpea Rooma-aegsete, maavärinas kokku kukkunud termide jäänustes tehtud väljakaevamistel.

Arheoloogide sõnul võis see kuju ehtida kunagi Salagassoses asunud termide niinimetatud frigidariumi, jahedat ruumi, kus kuumas basseinis olnud said end maha jahutada.

«Möödunud aastal leidsime samast lähedalt keiser Hadrianuse kuju jäänuseid. Marmorpea asus kuue meetri kauguselt Hadrianuse kuju jäänustest,» selgitas arheoloog.

Esialgu arvati, et leitud pea kujutab Hadrianuse abikaasat Vibia Sabinat, keda sunniti 14-aastaselt homoseksuaalse keisriga abielluma.

Kuid kui pea puhastati mullast ja prahist, selgus, et tegemist ei ole Vibia Sabinaga. Kujutatud naine oli vanem ja küpsem.

Ekspertide sõnul viitavad kuju näojooned Faustinale.  Faustina abiellus Hadrianuse adopteeritud poja ja järglasega Rooma troonil Antoninus Piusega.

«Faustina oli oma eluajal väga lugupeetud, seda eelkõige heategevuse tõttu. Faustina ja Antonius Pius olid 31 aastat õnnelikus abielus. Antoninus Pius kuulutas pärast Faustina surma ta jumalannaks,» selgitasid arheoloogid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles