Üksindustunne on tapvam kui ülekaalulisus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üksindustunne on tapvam kui ülekaalulisus
Üksindustunne on tapvam kui ülekaalulisus Foto: SCANPIX

USA Chicago ülikooli tehtud uuring näitas, et üksinduse all kannatavatel inimestel on 14 protsendi võrra suurem oht surra kui ülekaalulistel.

Psühholoog John Cacioppo esitles uuringut möödunud nädalal USA teadusnädala raames, kirjutab cnn.com.

«Üksinduse all kannatajad ei peaks siiski leppima ükskõik millise kaaslasega. Mõne inimese seltsis olemine tekitab turvalisuse ja sõbralikkuse tunde, mõne seltsis neid  emotsioone ei teki,» selgitas uurija.

Uuring paljastas, et üksinda elamine ei tähenda veel automaatselt üksindustunde teket.

Cacioppo sõnul võidakse end üksinda tunda ka siis, kui ümber on palju pereliikmeid ja sõpru ning ei elata üksinda.

«Üksindustunne on igaühe enda sees ja tihtipeale ei sõltu see välisest keskkonnast. Üksinda olev ja eraldunud inimene on ohtlikumas olukorras kui need, kes lubavad ja saavad toetuda lähedastele,» nentis uurija.

Üksindustunne võib kaasa tuua mitmeid haigusi, tõsta vererõhku ja stressihormooni kortisooli taset. Ka võib neid inimesi vaevata unepuudus ning depressioon.

Cacioppo soovitab just üksinduse eelsoodumusega ja eakatel inimestel leida endale inimesed, kellega neil on kerge ja hea suhelda. See tekitab turvatunde ja kahandab üksindustunnet.

Teadlaste sõnul tekitab üksindustunne organismis rohkem probleeme ja haigusi kui ülekaalulisus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles