Twitteri sõnumite analüüs: kõige õnnelikum ollakse hommikusöögil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Twitteri sõnumite analüüs: kõige õnnelikum ollakse hommikusöögil
Twitteri sõnumite analüüs: kõige õnnelikum ollakse hommikusöögil Foto: SCANPIX

USA Cornelli ülikooli psühholoogid tegid Twitteri sõnumite põhjal uuringu, millisel ajal päevast ollakse kõige õnnelikum.

Uuring näitas, et kõige õnnelikumana tuntakse end hommikusöögil, edastab Daily Mail.

Teadlased analüüsisid selleks rohkem kui poolt miljonit Twitteri sõnumit. Uuring paljastas, et hommikul ärgatakse tavaliselt hea tujuga ning päeva kestes muutub tuju halvemaks. Samuti ollakse õnnelikumad nädalalõpupäevadel.

Psühholoogid vaatlesid Twitteris kasutatud sõnu, mida sai seostada õnnelikkuse või halva tujuga.

«Töö ja pidev suhtlus ning päeva jooksul esile kerkivad probleemid on need, mis tuju alla viivad ja õnnelikkust kahandavad,» selgitasid teadlased.

Uurijate sõnul mängivad oma rolli ka magamine ja organismi päevased rütmid.

«Õnnelik ollakse nädalalõputi, kui on vaba aeg ning hommikuti, kui on hommikusöögi aeg. Pärast seda aga võib kõik laiali laguneda, sest päeva kiirus tungib peale,» selgitasid uurijad.

Uurijate sõnul alustavad kõik päeva rõõmsa ja värskena, kuna just ollakse magmast tõusnud. Nädalalõpul on magamise aeg pikem, äratuskella helin ei ärata ja ka hommikusöögi aeg nihkub edasi. Selle tõttu on õnnelikkuse periood siis pikem.

Uuring paljastas, et kui hommikuti kasutasid Twitteris olnud positiivseid sõnu, siis pärastlõunasel ja õhtusel ajal juba enam negatiivseid.

Kokku uuriti 2,4 miljoni inimese, kes elavad 84 riigis, 509 miljonit Twitteri sõnumit.

Uurijaid huvitasid eelkõige sellised sõnad nagu «fantastiline», «suurepärane» ja teised, mida saab seostada hea tujuga. Nende sõnade kasutust võrreldi sõnadega, mis väljnedavad väsimust, pettumust, kurbust ja viha.

Leiti, et erinevates kultuurides, religioonides ja riikides on sama muster – kõige õnnelikumad hetked on hommikusöögiaeg ning nädalalõpud.

Uurijad soovitasid positiivse meeleolu hoidmiseks kogu päevaks jääda igas olukorras positiivseks, hoiduda agressiivsetest inimestest ja teha tööd kogu südamest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles