Briti psühhiaatrid: krimisarjad on ebareaalsed ja võivad kasvatada vägivalda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader seriaalist «Midsomer Murders»
Kaader seriaalist «Midsomer Murders» Foto: Youtube

Suurbritannias on toodetud ja toodetakse maailmakuulsaid krimisarju nagu näiteks «Midsomer Murders».

Briti psühhiaatrite arvates on need sarjad ohtlikud, kuna annavad kuritegevusest glamuurse pildi ja võivad kasvatada tegelikke vägivallajuhtumeid, kirjutab Daily Mail.

Psühhiaatrid tegid krimisarjade analüüsi pärast seda, kui näitlejad Helen Mirren ja David Hare sõnasid, et neis sarjades leiavad aset ebarealistlikud mõrvad.

«Krimisarjad jätavad tapmistest mulje nagu oleksid need midagi üllast. Meedia edastab stereotüüpe, mitte tegelikku elu ning vaatajad lähevad selle lõksu. Krimisarjad mõjutavad nende vaatajaid nii või teisiti. Paljud võivad kuritegevust hakata pidama millekski glamuurseks,» edastasid psühhiaatrid.

Seriaalides panevad kuritegusid tavaliselt toime keskealised tegelased, kes ei ole joobes ning kes kasutavad ebatavalist relva.

Tegelikus elus aga panevad enamuse mõrvu ja tapmisi toime noored mehed, kes on joobes või narkootikume tarbinud ning ei ole alati valgenahalised. Samuti kasutatakse tegelikus elus taparelvana sagedasti kööginuga.

«Tegeliku elu tapjatel on tihtipeale vaimse tervise probleeme,» edastasid psühhiaatrid.

Psühhiaatrid võrdlesid seriaali «Midsomer Murders» aset leidnud mõrvu tegelike mõrvade statistikaga. Leiti, et sarjas on 105 mõrvarit ja toimus 217 mõrva. Tegelikus elus on samal ajal olnud 53 mõrvarit ja toime on pandud 55 mõrva.

Uurijate sõnul näitavad need numbrid, et reaalses elus pannakse toime üks mõrv korraga, mitte ei tapeta järjest mitu inimest.

Seriaalides aga tihtipeale toimub mitu mõrva järjest. Lisaks on krimisarjades mõrvariteks rohkem naisi kui tegelikus elus ning kasutatakse rohkem mürgitamist ja tulistamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles