Briti vanemad kasvatavad sooneutraalset poissi, kes kannab seelikuid ja mängib autodega

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Barcroft TV

Suurbritannia vanemad kasvatavad oma poega uudsel viisil - laps võib oma soovi järgi kanda roosat seelikut või mängida autodega.

Paar loodab, et ebatavaline kasvatus õpetab kaheaastast Maxi tulevikus naistesse hästi suhtuma, kirjutab The Mirror.

«Soostereotüüpide pealesurumine võib olla kahjustav. Poisse õpetatakse olema agressiivsed ja naiste üle domineerima,» ütles Maxi 23-aastane ema Lisa Price.

Max kannab nii tüdrukute- kui poisterõivaid ning mängib igat sorti mänguasjadega. Lisaks mänguautodele, lennukitele ja dinosaurustele on Max mitmete nukkude ja lapsekäru uhke omanik. Kui poiss teeskleb oma nuku imetamist, näevad vanemad seda eneseväljendusena.

Maxile meeldib ka, kui tema pisikesi küüsi sädeleva küünelakiga värvitakse ning tema juustesse liblikakujulisi klambreid pannakse.

Lisa ja Martin ei muretse ebatavalise kasvatusviisi pärast. Nad on kindlad, et tänu sellele saab nende pojast «parem mees ja abikaasa».

Arvatavalt on tegu ühtede esimeste lapsevanematega Suurbritannias, kes sellist kasvatusmeetodit kasutavad.

Lisa uuris põhjalikult vägistamiskultuuri ning jõudis järeldusele, et seksuaalse agressiooni juured on soostereotüüpides. Leiud veensid teda, et Maxi sooneoutraalsena kasvatamine annab poisile eluks parema aluse. Lisa usub, et tänu sootuna kasvamisele pääseb Max naistevihkajalikust eksistentsist ja mõistab naisi paremini.

«Üks uuring ütleb, et kogu see «poisid jäävad poisteks» suhtumine õpetab noormeestele, et teatud moodi olla on okei, sest agressiivsus ja seksuaalne agressiivsus on neil veres. See on kahjulik neile ja naistele. Ma ei taha, et minu poeg selliseks kasvaks. Ma ei taha teda lahterdada ja teda niimoodi kohelda. Tahan talle õpetada, et ta võib olla see, kes iganes tahab,» seletas naine. «Kui ta tahab kanda seelikut ja haldjatiibu, siis ta võib seda teha ja ta lihtsalt väljendab end niimoodi.»

34-aastane isa Martin toetab naise otsust.

«Kui ta soovib kleiti kanda, siis lasku käia. Minu vanemad ütlesid, et ma mängisin sageli oma õe nukkudega ning see ei häiri mind. Ma ei mõista, miks see peaks kedagi häirima,» imestas Martin.

Paar tunnistas, et inimesed jõllitavad neid, kui Max väljas olles tüdrukuteriideid kannab.

«Ma tean, et mõned inimesed arvavad, et see muudab ta geiks, kuid mis siis? Minu jaoks pole tähtsust, kas ta on homoseksuaal, biseksuaal, transseksuaal või aseksuaal. Mina luban oma lastel ise otsustada, kes nad olla tahavad,» rõhutas Lisa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles