Torino surilina Jeesuse kujutis tekkis maavärina tagajärjel?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torino surilina negatiivis
Torino surilina negatiivis Foto: Wikipedia.org

Juba sajandeid on murtud pead, kas kuulus Torino surilina on autentne või on tegemist väga nutika pettusega.

Itaalia Torino polütehnilise ülikooli teadlane Alberto Carpinteri käis välja oma versiooni, kuidas see surilina tekkida võis, kirjutab Live Science.

Tema arvates võis linal olev mehekujutis, mis arvatakse olevat Jeesuse oma, tekkida Jeruusalemma tabanud maavärinast. Sellele viitavad linal leiduvad nanoosakesed kui ka süsinik.

Samas on neid teadlasi, keda Carpinteri pakutud versioon ei rahulda. Nende arvates on paljud otsad ikka lahtised.

Torino surilinal on näha mehe pea ja keha kujutist, mis olevat legendi kohaselt sellele tekkinud kui Jeesus pärast ristilöömist 33. aastal pKr ristilt võeti ja sellesse kangasse keriti.

Katoliku kirik ei ole reliikvia suhtes ametlikku seisukohta võtnud. Sellegi poolest külastavad seda Torino katedraalis olevat lina aastast tuhanded katoliiklastest palverändurid.

Kolm erinevat laboratooriumit tegid linale 1980. aastatel radiosüsiniku meetodil uuringu. Leiti, et see kangas oli vähem kui 800-aastane. Seega pärit keskajast, umbes ajavahemikust 1260 – 1390. Esimesed märkmed surilina kohta pärinevad keskajast, mille tõttu skeptikud arvavad, et see ei ole kokkusattumus.

Hilisemad uurimised paljastasid veel ka selle, et lina on olnud tulekahjus, sellel on hallituse ja vee ning muude kahjustuste jälgi.

Uue teooria kohaselt tabas Jeesuse surma ajal Jeruusalemma maavärin. Sellele viitavad maavärinaga seostatavad neutronosakesed, mida kangas leidub.

Kõigis elusolendites leidub kindel kogus radioaktiivset süsinik-14. Pärast surma aga hakkab radioaktiivse süsiniku tase langema. Selle tõttu uurivadki arheoloogid leidudes selle aine kogust. Süsinik-14 tekib kui kosmilisest kiirgusest pärit neutronid põrkuvad atmosfääris lämmastiku aatomitega.

Carpinteri arvates võib maavärinaga kaasneda suur neutronite emissioon. Surilina puhul reageerisid neutronid seal olevate lämmastiku aatomitega. Toimus keemiline reaktsioon, mille tagajärjel tekkis fotot meenutav mehekujutis.

See lubab arvata, et surilina pärineb Jeesuse surmaajast, mitte keskajast.

Samas ei olda lõplikult kindlad, kas neutronite emissioon oli ainus, mis tekitas kujutise. Välja on pakutud, et kujutise taga on ka koroonalahendus.

Briti teadlase Gordon Cooki arvates saab neutronite ja maavärina teooria kahtluse alla seada, sest maailmast ei ole teisi samalaadseid näiteid tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles