Huvitavaid toidunüansse Sotšist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huvitavaid toidunüansse Sotšist. Fotol boršisupp
Huvitavaid toidunüansse Sotšist. Fotol boršisupp Foto: SCANPIX

Venemaal Sotšis taliolümpiamänge kajastavaid välisriikide ajakirjanikke on üllatanud seal pakutavad toidud, mis on segu kohalikest ja teiste riikide toitudest.

Hapukurk ja oliiv üheskoos – hapukurgid on Venemaal teada ja tuntud ning neid tarbitakse mitmel viisil, kaasa arvatud viina juurde. Olümpial on kurkidele «mütsina» pandud peale Vahemere äärne toit oliivid.

Kurva moega võileivad – tegemist on kolmnurkvõileibadega, mis on maailmas üsna laialt levinud. Sotšis aga jätsid need üsna lohakalt valmistatud ja «kurva» mulje. Leibade vahel on hapukurk ja salatileht.

Megapeekoni ribad – Sotšis pakutakse suupisteks ka firma Lay´s megapeekoni ribasid. Tegemist on kartulikrõpsude stiilis tootega, mis on lihast. Pakil on kirjas vene keeles «megapeekon».

Rasvane vorstisalat – väliskülaliste arvates on see suupiste liig, mis liig, kuna on väga rasvane. Suured praetud vorstitükid on segamini tomativiilude ja punase sibulaga. Ei olevat eriti apetiitne.

Ajakirjanikele jäi söögikohtades silma ka inglise keeles tehtud grammatiline viga. Nimelt oli kahvlite topsile inglise keeles kirjutatud «folks» (rahvas), oleks pidanud olema «forks».

Peedisalat ploomidega – teada on, et venelased oskavad peediga imet teha, seda eriti oma borši supiga, mida Venemaal alati tasub maitsta. Teine lugu olevat aga siis, kui punane peet on kokku pandud kuivatatud ploomidega. Maitse olevat kohutav.

Limane kala- Vene köögis on kala alati hinnatud. Kuna Sotši asub otse Musta mere kaladal, siis on loogiline, et pakutakse ka kala. Kohalik suitsutatud forell ja grillitud lõhe on maitsvad, kuid olümpiakülas pakutav kala on lihtsalt hall limane ja mitte just isuäratav. Ajakirjanike arvates saaks selle sööta Sotši hulkuvatele kassidele.

Energiajook Burn – juba purgi väljanägemine on selline, et tekib ettekujutus mitte energiajoogist, vaid ohtlikust kemikaalist. Igatahes väliskülalisis see Venemaa toode jooma ei kutsu. Visatakse nalja, et kui olümpiatõrvik peaks kustuma, siis saaks selle joogiga uuesti tule süüdata.

Snickersi šokolaadibatoon koos kängurureklaamiga – ajakirjanikke üllatas, et USA Snickersi šokolaadibatoone reklaamitakse Sotšis kui Austraalia toodet ja seda tehakse selle riigi sümboli känguru abil.

Tänavatel müüdavad juustukerad – ajakirjanikke ja külalisi üllatasid ka Musta mere rannapromenaadil müüdavad väikesed juustukerad. Need on siiski üllatavalt populaarseks osutunud.

Hot dogid – Sotšis pakutakse ka kiirtoitu hot doge. Samas on tehtud neid pakkudes vene keeles grammatiline viga ja sõna otseses mõttes pakutakse «kuumi koeri». Väliskülalised naljatasid, et kas tõesti tõi teenindaja oma lemmiku ohvriks.

Ajakirjanike sõnul on Venemaal Sotšis veel muidki nüansse, mis on üsna üllatavad, kuid neist ei tasuks lasta end häirida. Sotši olümpiaks anti välja ka ametlik šokolaad, mis välismaalaste arvates on turvalisem valik, kui paljud kohalikud road.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles