Endine lennujaama turvakontrolli töötaja: irvitasime reisijate kehade üle

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine lennujaama turvakontrolli töötaja: irvitasime reisijate kehade üle
Endine lennujaama turvakontrolli töötaja: irvitasime reisijate kehade üle Foto: SCANPIX

Ameeriklane Jason Harrington töötas aastatel 2007 – 2013 USA Transportation Security Administrationin (TSA) ametnikuna.

TSA viib USA lennujaamades läbi reisijate turvakontrolle, kirjutab väljaanne Politico.

Harrington paljastas nüüd ajakirjanikele, milline on turvakontrolli läbiviijate suhtumine ning mida ta töötamisel nägi.

«See oli tavaline, et kui turvakaamera näitas inimkeha, siis võttis see muigama ning pani irvitama. Olen näinud igasuguseid kehasid. Kommenteerisime nähtu hiljem läbi musta huumori prisma,» meenutas endine ametnik.

Ta lisas, et eriti palju kõneainet pakkusid ülekaaluliste reisijate kehad, milles oli selgelt näha ka rasvakiht. Läbivalgustamine ei varja keha mitte ühtegi nüanssi.

Endise töötaja sõnul vastavad tõele jutud, et TSA kontrollib osadest riikidest saabunud reisijaid rohkem.

Harringtoni sõnul kutsuti kuni 2010. aastani eraldi kehakontrolli need reisijad, kes esitasid Süüria, Alžeeria, Afganistani, Iraagi, Iraani, Jeemeni, Kuuba, Liibanoni, Liibüa, Somaalia, Sudaani või Põhja-Korea passi.

Harrington pidas vajalikuks avalikustada, kuidas TSA reisijatesse suhtub, kuna mitmel puhul võis mitmekordset läbiotsimist ja –valgustamist pidada inimõiguste rikkumiseks.

«Selles töös peab isegi imikute, väikelaste ja vanurite kehad läbi katsuma. Selle põhjuseks on 11. septembri terrorirünnakud. Konfiskeeritakse isegi kodus valmistatud keediseid, kuna neid peetakse sisejulgeolekule ohuks,» nentis endine TSA töötaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles