Millise talispordialaga kulutatakse kõige enam energiat?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murdmaasuusatamine
Murdmaasuusatamine Foto: SCANPIX

Taliolümpial kavas olevad spordialad nagu suusatamine, uisutamine ja kelgutamine kulutavad üsna palju energiat.

Väljaanne Live Science uuris, millise talispordiala puhul on energiakulu kõige suurem.

Füüsilise liikumise energiakulu tabeli põhjal on selleks murdmaasuusatamine. Tippsuusataja, kelle kehakaal on 100 kilogrammi, kulutab suusatades kümme minutit kiirusega 13 kilomeetrit tunnis 260 kalorit.

Murdmasuusatamisele järgnevad iluuisutamine, kus kümne minutiga kulutatakse 245 kalorit ning kiiruisutamine, kus kümne minutiga kaob 230 kalorit.

Järgnevad mäesuusatamine, millega kümne minuti jooksul tegelemine võtab 140 kalorit. Bobi- ja rennisõit, mis kulutab 122 kalorit ning kurling, millega kulub 70 kalorit.

Pealtvaatajad kulutavad kaasa elades kümne minutiga 60 kalorit.

«Murdmaasuusatamine, iluuisutaimne ja kiiruisutamine on alad, mis nõuavad palju hapnikku, selle tõttu on ka kalorite põletamine intensiivsem,» selgitas USA spordimeditsiini uurimiskeskuse füsioloog ja juht Richard Cotton.

Mitmed teised talispordialad nõuavad vähem hapnikku ja selle tõttu on ka energiakulu väiksem.

Cotton lisas, et olümpiasportlased on väga heas sportlikus vormis ning on võimelised tarbima rohkem hapnikku kui keskmine inimene.

Treeningute ajal võivad olümpiasportlased siiski kulutada vähem energiat kui ülejäänud sama ala harrastavad sportlased, kuna esimesed kasutavad mitmeid energiat ja keha säästvaid tehnikaid ning suudavad tulemuse saada vähema jõu- ja energiakuluga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles