Islandil keelati «tõelise viikingi» õlu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandil keelati «vaalalihaõlu»
Islandil keelati «vaalalihaõlu» Foto: SCANPIX

Islandi õlletehas tekitas skandaali oma uudistootega, kuhu on segatud vaalalihapulbrit.

Islandi tervishoiuametnikud keelasid selle toote, kuna vaalalihapulber ei ole mõeldud inimestele tarbimiseks, edastab mtv3.fi.

Vaalaliha on tavapäraselt olnud loomasööt.

Loomakaitsjate sõnul on vaalad ohustatud liik ning nende liha tarbimine ebaseaduslik.

Õlletehas tegi uudistoote tähistamaks Islandi traditsioonide ja kesktalve pidustusi, milles ülistatakse jumal Thori. Seda palju valku sisaldavat jooki reklaamiti lausega: «See teeb sinust tõelise viikingi».

Õlletehas kaebas ametnike tootekeelu otsuse edasi.

Õlletehase omaniku Dagbjartur Ariliussoni sõnul müüakse Islandil eriõlut 4. jaanuarist kuni 22. veebruarini ning seda ei ekspordita välismaale.

«Islandi kultuuris on vaalaliha alati söödud, kaasa arvatud vaalarasva. Nüüd aga panime vaala õlle sisse,» teatas omanik.

«Viikingiõlles» on 5,2 protsenti alkoholi.

Island, Norra, Jaapan, Taanile kuuluvad Fääri saared, St. Lucia ning Grenadiini saared on maailmas need riigid ja alad, kus vaalapüüki harrastatakse rikkudes sellega 1986. aastal kehtestatud rahvusvahelist vaalapüügi keeldu.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles