Amneesiapatsiendi aju lõigati 2401 tükiks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amneesiapatsiendi aju lõigati 2401 tükiks
Amneesiapatsiendi aju lõigati 2401 tükiks Foto: SCANPIX

Neuroteaduse ühe kuulsama patsiendi Henry Molaisoni (H.M.) aju uuriti hiljuti uuesti.

Tal tekkis pärast 1953. aastal tehtud ajuoperatsiooni ebatavaline amneesia, mille põhjustas kahjustatud ajuosade eemaldamine, edastab Live Science.

27-aastasele mehele tehti eksperimentaalne ajuoperatsioon, kuna ta põdes epilepsiat. Kirurg eemaldas osa ta oimusagarast ning hipokampusest.

Selle tõttu ei tekkinud patsiendil enam uusi mälestusi. Tema juhtum pani neurokirurgid arvama, et hipokampus mängib mälus tähtsat rolli. Samas on teada, et mäluga tegeleb veel mitu aju piirkonda.

Molaisonist sai 50 aastaks uurimisobjekt. Teadlased pidid iga kord, kui temaga kohtusid, end talle uuesti tutvustama.

«Kõik, mida me praeguseks teame mälu kohta, on ühel või teisel viisil seotud patsient H.M.-iga,» sõnas USA San Diego ajuuuringute keskuse teadlane Jacopo Annese.

Molaison suri 2008. aastal. Ta aju eemaldati ning lõigati 2401 tükiks, millest igaüks oli 0,7 millimeetri paksune. Igast ajutükist tehti foto ning nende abil valmis ajust 3D-kujutis.

Uus uuring näitas, et mehelt ei eemaldatud kogu hipokampust, nagu varem arvati.

H.M.-i aju uurimine kinnitas, et on olemas eri liiki mälu. Nimetatud patsient ei suutnud enam õppida midagi keerulist, ei mäletanud tema ümber toimunut ega ka inimeste nimesid. Samas olid aga tal varasemast elust väga selged mälupildid. Samuti oli ta võimeline õppima lihtsaid ja praktilisi asju.

Annese sõnul huvitas neid, mis toimus H.M.-iga operatsiooni ajal ning miks ta mälestuste salvestamine kadus.

Kuni 1990. aastateni olid uurijatel selle patsiendi ajust vaid arst William Scoville`i joonistused. Pärast skaneerimise levimist aga saadi ta aju paremini uurida.

Annese ja ta kolleegid mõõtsid nüüdses uuringus ära H.M.- i hipokampuse pikkuse. Leiti, et alles jäetud osa oli suurem, kui seni arvatud.

Seda osa hippokampusest, mis tegeleb mäluga, ei oldud eemaldatud ning see oli rakutasandil kahjustamata.

Annese sõnul eemaldati sellelt patsiendilt aga oimusagara see osa, mis sidus hipokampust aju teiste osadega. Hipokampus jäi eraldatuks ja see võis tingida mälu mitteuuenemise.

See tähendab seda, et H.M.-i amneesia oli tingitud mitte niivõrd oimusagarast, kuivõrd hipokampuse eraldatusest.

Hipokampust seostatakse informatsiooni salvestamisega lühiajalisest mälust pikaajalisse mällu.

Oimusagar ehk temporaalsagar on ajukoore osa, mis tegeleb põhiliselt kuulmise ja mälestuste moodustamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles