Valgenahaliste ameeriklaste arv kahaneb

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgenahaliste ameeriklaste arv väheneb
Valgenahaliste ameeriklaste arv väheneb Foto: AP / Scanpix

USA valitsuse poolt rahastatud uuring näitas, et valgenahaliste ameeriklaste arv kahaneb pidevalt.

Aastaks 2042 ei ole valgenahalised mitte enamuses, vaid vähemuses, kirjutab AP.

USA rahvastikuregistri  andmetel moodustuvad praegu vähemusse kuuluvad elanikkonna grupid, nagu latiinod, neegrid ja aasialased aastaks 2042. enamuse.

Kõige märgatavam muutus toimub latiinodest elanike grupis. Aastaks 2050 nende arvukus kolmekordistub.

Praegu on USA rahvastikus latiinosid umbes 15 protsenti ehk 47 miljonit. 2050. aastaks võib selle elanikkonna arvukus kasvada aga 133 miljonini ehk latiinod moodustaks siis kolmandiku kogu elanikkonnast.

Aasialaste osakaal tõuseb samaks ajaks neljalt protsendilt üheksale. Mustanahalise rahvastiku osakaal aga suureneb 15 protsendini.

Uurijate arvates on sellise tendentsi põhjuseks immigratsioon ja kõrge sündimus vähemuse hulka kuuluva elanikkonna hulgas.

«Valgenahalised ameeriklased on eelkõige kohe pärast Teist maailmasõda sündinute põlvkonnad, kes hakkavad pensioniikka jõudma. Suur osa neist on sellises vanuses, et ei saa enam järglasi. Samas on immigrandid noored ja viljakas eas inimesed, kes toodavad palju järglasi,» selgitas demograaf William Frey.

USAs elab praegu ligi 305 miljonit inimest. 2039. aastaks arvatakse rahvastik kasvavat 400 miljonini ja 2050. aastaks 439 miljonini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles