Hispaania Madridi ülikooli teadlased soovitavad tarbida oliivõli, kuna see tugevdab luid.
Oliivõli tugevdab luid
Kahe aasta pikkuses projektis leiti, et inimestel, kes tarbisid keskmisest rohkem oliivõli, oli organismis rohkem osteokaltsiini, edastab Daily Mail.
Tegemist on hormooniga, mis tekib luurakkudes. Osteokaltsiini kõrge tase näitab luude tugevust.
Luustik mängib ainevahetuses tähtsat rolli. Luudes leidub osteokaltsiin mõjutab ka insuliini tootmist organismis. Kui osteokaltsiini on liiga vähe, siis võib tekkida diabeet.
Insuliin kontrollib samas luude kasvu.
Kreekas Ateena ülikoolis tehtud uuring näitas, et kui tarbitakse palju oliivõli ja vähe punast liha, siis on luud tervemad. Oletatakse, et selle taga on kasulikud antioksüdandid.
Teada on, et Vahemeremaades esineb luude hõrenemist keskmisest vähem, kuna seal tarbitakse palju oliive ja oliivõli.