Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Oliivõli tugevdab luid

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
Oliivõli
Oliivõli Foto: SCANPIX

Hispaania Madridi ülikooli teadlased soovitavad tarbida oliivõli, kuna see tugevdab luid.

Kahe aasta pikkuses projektis leiti, et inimestel, kes tarbisid keskmisest rohkem oliivõli, oli organismis rohkem osteokaltsiini, edastab Daily Mail.

Tegemist on hormooniga, mis tekib luurakkudes. Osteokaltsiini kõrge tase näitab luude tugevust.

Luustik mängib ainevahetuses tähtsat rolli. Luudes leidub osteokaltsiin mõjutab ka insuliini tootmist organismis. Kui osteokaltsiini on liiga vähe, siis võib tekkida diabeet.

Insuliin kontrollib samas luude kasvu.

Kreekas Ateena ülikoolis tehtud uuring näitas, et kui tarbitakse palju oliivõli ja vähe punast liha, siis on luud tervemad. Oletatakse, et selle taga on kasulikud antioksüdandid.

Teada on, et Vahemeremaades esineb luude hõrenemist keskmisest vähem, kuna seal tarbitakse palju oliive ja oliivõli.

Märksõnad

Tagasi üles