Mood-Performance-Tants viib modellid ja publiku legendaarse anatoomikumi ruumidesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Selleaastane Mood-Performance-Tants toimub põneva ajalooga vanas anatoomikumis, Eesti arstiteaduse inkubaatoris, kuhu viimati pääses aastal 2011. Mais aset leidev sündmus loob disainisilla Tallinna ja Tartu vahele, tehes esimest korda koostööd ERKi-ga.

Tartu suurimal moeüritusel, Tartu Kõrgema kunstikooli tudengite veetaval  Mood-Performance-Tantsul valitakse välja üks kollektsioon, mis pääseb automaatselt Tallinnas tuntud ja sealsest kunstiakadeemiast alguse saanud ERKI-le. Nii seotakse omavahel esimest korda tugevalt kahe linna moemaastikud ja tekitatakse võimalus eri paigus tegutsevail disaineritel kolleegide loominguga tutvuda.

Korraldajad usuvad, et sel viisil elavneb Eesti noorte moeloojate ja disainiga tegelejate skene, koostöö toob pildile uusi huvitavaid nimesid ja pakub silmailu ning avastamis – või äratundmisrõõmu ka disainihuvilisele publikule.

MPT teemaks on sel aastal mitmeid tõlgendusi ja põnevaid katsetusi lubav „keha keel“, mis, seostatuna toimumispaigaga, pakub mitmeid lähenemisvõimalusi. Valdkondadeülene projekt seob omavahel moe, etenduskunstid ja tantsu, nüüd lisandub tänu anatoomikumile sinna nimekirja ka meditsiin.

Anatoomikum valmis aastal 1805 Toomemäele rootsiaegse Karl Gustavi bastioni asukohale

Vana Anatoomikumi näol on tegu tartlaste seas tuntud hoonega, mille kohta liigub jutte alates arstitudengite sooritatud lahkamistest kuni seal tegutsenud teadlaste saavutusteni välja. Anatoomikum lõpetas õppehoonena  tegevuse 1999, pärast mida sai seaa külastada meditsiiniteemalisi näitusi ja hobuserauakujulist ehitist avastada.

Nüüd pääsevad seoses moeetendusega soovijad hoonesse pärast mitmeaastast pausi, sest alates 2011. aastast olid uksed suletud.

Vanas anatoomikumis on läbi aja meditsiini piire avardanud paljud kuulsad arstid-teadlased. Siin on töötanud 19. sajandi üks suurimaid anatoome Karl Burdach, samuti Karl Kupffer, keda peetakse võrdleva embrüoloogia rajajaks.

Siin on töötanud ka 19. sajandi keskpaiga üks tuntumaid füsiolooge Friedrich Bidder, kelle teaduslikud tööd käsitlesid peamiselt närvisüsteemi ja toitumist. Eesti arstiteaduse sünnikoduks peetavasse majja rajatakse pärast põhjalikku uuenduskuuri teadust populariseeriv keskus.

MPT kavandite konkurss vältab 10. veebruarini ning eriti oodatud on julged ja silmapaistvad kollektsioonid

Lisaks etendusele kaasnevad kevadel mitmed temaatilised üritused, kuhu oodatakse kõiki soovijaid. Lisainfot kodulehelt http://www.artcol.ee/mpt/ ja Facebookist SIIT!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles