«Sherlocki» staari Cumberbatchi esivanemad olid orjapidajad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benedict Cumberbatch
Benedict Cumberbatch Foto: SCANPIX

Kas Benedict Cumberbatchi roll uues menufilmis «12 Years A Slave» on liiga veenev? Selleks võib olla ajalooline põhjus.

USA New Yorgi linnvalitsuse administratiivteenuste juhi Stacey Cumberbatchi sõnul on tal seos Briti staari Benedict Cumberbatchiga, kirjutab The New York Times.

Ameeriklanna selgituse kohaselt olid Cumberbatchi esivanemad orjapidajad ja tema esivanemad nende orjad.

«Hoolimata oma erinevast päritolust ei ole Stacey Cumberbatchil ja Benedict Cumberbatchil vaid nimi sarnane. Ameeriklanna on veendunud, et Briti staari esiisad olid 18. sajandil orjapidajad Barbadosel ja tema esivanemad nende orjad suhkrurooistnaduses. Nad on «suguluses», kuid mitte vereliini pidi, vaid orjapidamise tõttu,» seisab artiklis.

 Naise esivanemad said oma peremeestelt nende antud nime, ka perekonnanime Cumberbatch.

Briti staar Benedict Cumberbatch arutas hiljuti avalikkuses, et tema esivanemate tõttu on  Kariibi mere saartel paljudel perekonnanime Cumberbatch. Samas ei ole ühtegi ajaloolist dokumenti, mis kinnitaks sidet ametnikust ameeriklanna ja Briti näitleja vahel.

Benedict Cumbebatchi kauge esivanem Abraham Cumberbatch sündis Bristolis 1726. aastal ja suri 1785. aastal. Ta oli kaupmees ja meresõitja, kes sai rikkaks Barbadosel suhkruroo kasvatamisega.

Näitleja sõnul oli tema kehastatud William Pitt noorema roll omalaadne andeks palumine oma esivanemate tegude eest, kui ta mängis 2006. aasta filmis «Amazing Grace», milles kajastati William Wilberforce`i võitlust orjapidamisest loobumise eest Briti impeeriumi aladel.

Kariibi mere saartel elavad Cumberbatchid ei ole Briti Cumberbatche nende esivanemate julmade tegude eest kohtusse kaevanud.

Möödunud aastal teatas 14 Kariibi meres asuvat riiki, et nad tahavad saada koloniaalajastu julmuste ja orjapidamise eest kompensatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles