Telepildi pakkujad rabelevad Eurovisiooni vaatajate pärast

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Televiisor. Teler. Graffity Tallinnas.
Televiisor. Teler. Graffity Tallinnas. Foto: Hendrik Alla

Eile õhtul teatas kaabeltele- ja internetifirma Starman, et Eurovisioonisaateid kantakse üle kahekanalilise heliga.


See tähendab, et televaataja võib otseülekande pildi taustaks kuulata kas originaalheli või Mart Juure ja Andrus Kivirähki kommentaarisaadet Raadio 2st. Täna hommikul andis Elion teada, et ka nemad kavatsevad oma kaabelvõrkudes samasugust võimalust pakkuda.

Starmani lahenduses tähendab see seda, et ühes kanalis edastatakse originaalheli ja teisel Raadio 2 saadet, mõlemad signaalid on stereofoonilised. Elion seevastu plaanib Eurovisiooniülekannete ajaks kaablisse edastada eritelekanali. Nii on vaatajal võimalik valida ETV (kust tuleb originaalheli) või erikanali (Juure ja Kivirähu kommentaarid) vahel. Erikanali nägemiseks peab vaataja oma digiboksi puldil vajutama kanalinimekirja värskendusnuppu.

«Meie pakume Raadio 2 heliga erikanalit alles laupäevase finaali ajaks, sest tegemist on erilise tehnilise lahendusega,» ütles Elioni avalike suhete juht Lilian Viirmaa. «Elioni edastatavates Eurovisiooni digiülekannetes on mõlemal kanalil stereoheli. Kusjuures, idee pakkuda Raadio 2  heliga ülekannete saime ühelt kliendilt, kes oma soovist Twitteris teada andis.»

«Meie teeme täpselt sedasama, mis Starman,» ütles Risto Sakkeus tele-edastusfirmast STV. «See on nii hea idee, au neile (Starmanile – toim), et nad selle peale tulid. Ma ise olen ka igal aastal ühe kõrvaga üht, teisega teist kuulanud.» Niisiis saavad ka STV digitelevisiooni kliendid Eurovisiooni ülekannete ajal heli valida. «Testime seda praegu ja tänaõhtuse poolfinaali ajaks, loodame, on kõik korras,» lõpetas Sakkeus.

Juure ja Kivirähu kommentaarid on juba aastaid Eurovisiooni vaatamisel populaarseks helitaustaks olnud. Seni on aga televaatajaid ja raadiohuvilisi häirinud see, et tehnoloogiliste eripärade tõttu jääb kaabelvõrkudes pilt raadiohäälest kümmekond sekundit maha.

Nii et kes veel ei tea, mida tähendavad hüüdsõnad «juut, neeger, homo, Paadam» Juure ja Kivirähu interpretatsioonis, saavad seda täna õhtul koos telepildiga teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles