Briti Bristoli ülikooli teadlaste sõnul saab päevitamise asemel kena päevitunud jume ka aedvilju süües.
Unusta päevitamine, söö aedvilju
Uurijad jätkasid, et juba viiepäevane puu- ja juurviljadieet annab talviselt kahvatule nahale kuldse varjundi, kirjutab Daily Mail.
Teadlaste kinnitusel on rohkelt puu- ja juurvilja söövad inimesed aasta läbi jumekamad.
«Aedviljades leiduvad ained mõjutavad meie nahapigmenti. Inimestel, kellel on harjumus puu- ja juurvilju süüa, nahk näeb parem välja ning suvel päevituvad nad kiiremini,» selgitas uurija Ian Stephen.
Eriti aitavad heale päevitunud jume tekkele kaasa karotenoidid. Need on taimepigmendid, mis annavad õitele, viljadele ja muudele taimeosadele kollase, oranži, punase või lilla värvuse.
Päevitunud naha saamiseks soovitatakse süüa porgandit, banaane, spinatit, lehtsalatit, aprikoose, greipfruuti, melonit, ploome, tšillipipart, tomateid ja virsikuid.
Teadlased tegid vabatahtlikega katse, milles ühe kuu jooksul sõid nad iga päev erinevaid puu- ja juurvilju. Katsealuste nahast tehti enne ja pärast katseid fotod. Pärast köögiviljakatset tehtud fotodel nägid katsealused välja, nagu nad oleksid kergelt päevitunud.
Uuringut juhtinud David Perretti sõnul peaks uuring aitama inimesi mõista, miks puu- ja juurviljad peale tervislikkuse veel kasulikud on.
«Aedviljade söömine annab atraktiivsema välimuse. Rämpstoidu eelistajatel seevastu on vilets, hallikas jume,» selgitas uurija.