Pärnu filharmoonia lõpetab hooaja rändavate lauludega

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Kalmet.
Madis Kalmet. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Eeloleval pühapäeval, 30. mail kell 17 Pärnu kontserdimajas algaval Pärnu filharmoonia hooaja lõppkontserdil “Rändavad laulud” esitatakse helilooja Tauno Aintsi ja lavastaja Madis Kalmeti ühisloomena sündinud laule.

Kammerorkestrile, väntorelile ja kahele näitlejale komponeeritud teose esmaettekanne toimus tänavu märtsis “Eesti muusika päevade festivalil”, kus laulutsükkel pälvis nii publiku kui kriitikute heakskiidu. Pärnakate ette jõuab “Rändavad laulud” esimest korda.

“See on tervikteos, mis koosneb eraldi lauludest, ja pealkiri on mu enda jaoks üsna mitmetähenduslik – muusika peab olema liikuvuses, peab kõlama; muusikud ise rändavad ühest paigast teise ning ka leierkastil on rattad all, et seda saaks ühest kohast teise toimetada ehk siis niisugune rändava lauliku pill. Kolmas tahk on laulude ideed – need on sügavad ja ajatud, mis siis erineval kujul materialiseeruvad,” iseloomustas Aints Madis Kalmeti laulusõnadele valminud teost.

“Rändavate laulude” saamislugu algas mitu aastat tagasi.

“2003. aastal lavastasin Endla teatris Charles Dickensi “Kilk koldel”, millele kirjutas muusika Tauno Aints,” meenutas Kalmet. “Etenduses oli mõni laul, mida esitas lavastuse läbiv tegelane, rändmuusikust jutustaja. Need leierkastimehe laulud liitsid lavastuses argise ja igavikulise mõjusaks tervikuks. Läks mööda aastaid, kui Taunole meenusid need paar laulu, tal tekkis idee seda materjali laiendada ja teha üks iseseisev laulutsükkel. Nii sai meie koostöö jätku ja nimetasime neid laule alguses tinglikult rändmuusiku lauludeks.”

Kalmeti sõnul on omapärasesse lauludekogumikku ühendatud tänavamuusika traditsioon ja vorm klassikalise sümfoonilisusega. “Lihtsad ja siirad laulud, mis on põnevalt läbikomponeeritud ja mida esitavad üheskoos näitlejad-rändmuusikud ja sümfooniaorkester. Ühe soolopillina kõlab kontserdil ehtne ja ehe leierkast,” tutvustas Kalmet.

Leierkasti mängib kontserdil Risto Lehiste, laulavad Sepo Seeman ja Karin Tammaru, Pärnu linnaorkestrit juhatab Mihhail Gerts. Valgusseade eest seisavad hea Margus Vaigur ja Rene Liivamägi.

Pärnu filharmoonia hooaja lõppkontserdil kõlab veel Wolfgang Amadeus Mozarti sümfoonia nr 36, mis on tuntud kui “Linzi sümfoonia”. Geeniusest helilooja kirjutas teose reisil olles Linzi-nimelises Austria linnakeses ja sümfoonia sai valmis kõigest nelja päevaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles