Delfiinid on kümme korda võimsamad kui kõige paremas vormis sportlased

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Delfiin
Delfiin Foto: SCANPIX

USA West Chestery ülikooli teadlaste uus uuring paljastas, et delfiinid on kümme korda võimsamad kui parimas sportlikus vormis sportlased.

See avastus aitas selgitada seda, kuidas delfiinid saavad ujuda laevade lähedal, mille propellerid tekitavad tugevaid veekeeriseid, kirjutab Discovery News.

Varem arvati, et delfiinidel on mingi veega manipuleerimise saladus, kuid nüüd saadi kinnitus, et tegemist on väga tugevate mereloomadega.

Uuringut juhtinud teadlast Frank Fishi ja ta kolleege huvitas delfiinide tugevus.

«Kasutasime mõningaid hüdrodünaamilisi mudeleid, mis jäljendasid delfiinide keha ja saba liikumist. Need näitasid, et delfiinid on tugevad ja jõulised,» teatas uurija.

See oli teoreetiline osa. Fish ja ta kolleegid tegid ka katse. Nad katsetasid delfiinidel tehnikat, mis on loodud olümpiasportlaste lihasjõu mõõtmiseks.

Fishi ja ta kolleegide Timothy Wei, Terrie Williamsi ja Paul Williamsi katsealusteks oli kaks delfiini  - Primo ja Puka. Nad lasid delfiinidel ujuda uurimiskeskuse basseinis, luues tingimused nagu nad ujuksid avamerel laevade läheduses, kus on palju veekeeriseid.

Uuring näitas, et delfiinidel ei olnud nendega probleeme ja nad liikusid vees kergelt edasi.

Delfiinid liikusid sekundis edasi natuke rohkem kui 3,4 meetrit. Seda tehes oli nende võimsus 549 vatti.  

«Tavaliselt seostatakse vatte elektripirnidega. Samas on vatt aga võimsusühik,» selgitati.

Kui delfiinid kiirust lisasid, siis kasvas võimsus üllatava 5400 vatini. Seega on delfiinid kümme korda võimsamad kui kõige paremas vormis olümpiasportlased.

Järgnevalt plaanib Fish uurida samal viisil teisi suuri mereloomi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles