Erinev õnnelikkus viib mehe ja naise lahku?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erinev õnnelikkus viib mehe ja naise lahku?
Erinev õnnelikkus viib mehe ja naise lahku? Foto: SCANPIX

Psühholoogide sõnul on tõenäoline, te need paarid, kus mehe ja naise õnnelikkus on erinev, lähevad lahku.

Uurijad selgitasid, et kui mees on naisest õnnelikum, siis jätab naine tavaliselt mehe maha, kirjutab The Telegraph.

Kui aga naine on mehest õnnelikum, siis on samuti lahkumineku tõenäosus küllaltki suur.

Sotsiaalteadlased võtsid oma uuringus aluseks kolme Euroopa riigi - Suurbritannia, Saksamaa ja Austria -  elanike seas tehtud õnnelikkuse ja abielu teemalise küsitluse.

Küsitluses osales 10 000 paari.

«Mida suurem on mehe ja naise õnnelikkuse vahe, seda tõenäolisemalt lahku minnakse,» selgitasid teadlased.

Nad lisasid, et eriti kehtib see siis, kui mees end naisest õnnelikumana tunneb. Neil juhtudel algatab vähem  õnnelik naine abielulahutuse.

Mehe ja naise õnnelikkuse vahe suureneb kui kõik kodused tööd kuhjuvad naise õlule, kui nad on pärit erinevast sotsiaalsest klassist ning kui sissetulekute vahe on väga suur.

«Kui aga partnerid on peaaegu ühesuguse tausta ja haridustasemega, kui kodused tööd on jaotatud ning kui naine on kas koduperenaine, üliõpilane või pensionil, siis mehe ja naise õnnelikkuses erinevusi eriti ei ole,» jätkasid sotsiaalteadlased.

Uurija Cahit Guveni sõnul on paari abielu tugev kui  õnnelikkus ja heaolutunne on sarnased.  

«Paljud varasemad uuringud on näidanud, et kui partnerite sotsiaalne taust, haridustase, päritoluriik, religioossed veendumused ja rass on sarnased, siis seda edukam on abielu,» lisas Guven.

Ka näitas uuring, et vabaabielu paaride õnnelikkuse taseme vahel on märgatavalt suuremad käärid kui ametlikus abielus olevatel paaridel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles