Virumaal Tammealuse hiies toimub maausuliste palvus

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunda hiiemägi. Foto on illustreeriv.
Kunda hiiemägi. Foto on illustreeriv. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Pühapäeval, 23. mail kell 12 on maausulised oodatud Mahu kihelkonna Tammealuse hiide suvistepüha palvusele.

Maavalla Koda teatas, et palvusel pöördutakse maarahva jumalate ja esivanemate poole, paludes õnnistust meie maale, pühapaikadele ja rahvale ning samuti kõigile põlisrahvastele.

Palvusele tulija peaks käima laupäeval saunas või end mõnel muul moel puhtaks pesema. Palvusele pannakse selga puhtad ja soovitavalt valged või heledad rõivad.

Palvuse toidulauale võetakse kaasa värsked, terved ja avamata toidud. Hea, kui need oleks valmistatud kodus.

Kuna suvisted on vana traditsiooni kohaselt Virumaal munapüha, siis võib ühises katlas keetmiseks ja hiljem söömiseks kaasa võtta kanamune.

Hiiepuule sidumiseks sobib kaasa võtta looduslikust kiust paela.

Tänavu kevadel möödub 21 aastat sellest, kui Viru-Nigula Muinsuskaitse Selts ja muinsuskaitseklubi Tõlet asusid ajaloolist Tammealuse hiit heakorrastama ja taaselustasid kevadiste hiiepühade tava.

Paarikümne aasta eest mulda pandud tammeistikud on sirgunud suureks. Selle ajaga on samavõrra kasvanud ka meie hiite tundmise ja hoidmise mõte.

Samma külas asuvasse Tammealuse hiide pääseb Tallinn-Narva maanteelt Padaoru bussipeatuse juurest, kus Samma hiiele osutab suur teeviit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles