Breivik kurdab avalikus kaebekirjas vanglaolude üle

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik Foto: SCANPIX

Norra massimõrvar Anders Behring Breivik kirjutas 30-leheküljelise kirja meediaväljaannetele ja piinamisvastastele organisatsioonidele, milles kurdab, et teda diskrimineeritakse ning teda otsitakse läbi.

29. septembri kuupäeva kandev kiri jõudis väljaandeni Wall street Journal ja The Council of Europe's Committee for the Prevention of Torture ning veel mitme organisatsioonini möödunud nädala reedel, edastab The Local.

2012. aastal 77 inimest tapnud mees kirjutas ka, et ta kirju tsenseeritakse ning ta ei saa piisavalt värsket õhku, dušši võtta ja sporti teha.

Breiviki advokaat Todd Jordet kinnitas sellise kirja olemasolu.

Väidetavalt oli Breivik kiidelnud, et ta suudab relva ehitada ka talle vanglas lubatud asjadest nagu näiteks Sony PlayStation 2, mööbli pikad kruvid ja paberilehed.

Breivik kinnitas juba varem, et ta islamivastane võitlus  lõppes 2011. aastal.

Samas kirjas kurdab Breivik, et ta kirjutas rohkem kui 1000-leheküljelise raamatu, mille käsikirja saatmist kirjastajale tal takistatakse.

Breviki sõnul tahtis ta raamatu «The Breivik Diaries» käsikirja saata 11. juulil 2013. aastal. Ta tegi esmalt katse, saates 35 lehekülge, mis tema sõnul mitte iialgi kirjastajani ei jõudnud.

Breiviki advokaadi kinnitusel on ta kliendil raamat valmis ja ootab väljaandmist.

Advokaat Jordeti sõnul paljastab Breivik raamatus uusi fakte rünnakute ettevalmistamise ning lõpuks langetatud otsuste kohta.

 

Breiviki kiri jõudis ka Saksamaa väljaande Die Welt toimetusse. Ajakirjanike sõnul on Breivik veendunud, et ta ei pea vangistuses kaua vastu.

 

Breivikit hoitakse Norra Skeni vanglas ja selle vangla juht Karkl Gustav Knudsen eitas Breiviki kirjade tsenseerimist.

 

Breivik kannab Oslos ja Utøya saarel toime pandud tapmiste eest 21 aasta pikkust vanglakaristust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles