Dalai-laama: inimkond on küpsemaks ja tolerantsemaks muutunud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalai-laama
Dalai-laama Foto: SCANPIX

End marksistiks nimetav dalai-laama kritiseeris New Yorgis peetud kõnes kapitalismi, kuid samas ülistas inimkonna küpsemaks muutumist.

Tiibeti usujuhi arvates on «marksism moraalne ja eetiline, samas kui kapitalism on nagu vereimeja, mis kõik kasumiahnuses tühjaks imeb», kirjutab The Independent.

Kuid dalai-laama arvates on kommunistliku Hiina pingutused kapitalismi suunas siiski inimeste elustandardit tõstnud.

74-aastane dalai-laama esines New Yorgis Radio City Music Hallis. Ta kõne oli kriitiline, kuid samas optimistlik.

«Sõjavastane liikumine, ülemaailmne abi Haiti maavärinas kannatanutele ning Barack Obama saamine esimeseks mustanahaliseks presidendiks kunagises väga rassistlikus USAs näitavad, et inimkond on küpsemaks ja tolerantsemaks muutunud,» lausus usujuht.

Dalai-laama sõnul on isegi Hiina, kelle tõttu ta Tiibetist 1959. aastal oli sunnitud põgenema, oma haaret nõrgendanud.

«Hiinlased on saanud üha jõukamaks, nad nõuavad rohkem inimõigusi ja vabadust ning õiglast kohtumõistmist. Hiina valitsus ei saa sellest mööda vaadata,» lisas usujuht.

Dalai-laama arvates peaksid maailma valitsejad mõistma, et koostöö ja harmooniaga on võimalik palju rohkem saavutada kui jõu ja vägivallaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles