Kõik saavad kokku Rakvere linnapäevadel

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere linna päevad pakuvad kõigile midagi.
Rakvere linna päevad pakuvad kõigile midagi. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Rakvere linna päevad tõotavad tänavu tulla mitmekesised nii kultuurilises mõttes kui linlaste iga ja huvialasid silmas pidades.


Juuni teisel nädalavahetusel toi­muvad Rakvere linna päevad liidavad tänavu endaga ka Sigtuna päevad, paepäevad ja meeste tantsupeo.

Traditsiooniliselt toimuvad promenaadi- ja kirikukontserdid, rotijooks, põnnide paraad, Pika tänava laat, linnaekskursioonid, raamatulaat.

“Linnapäevad tekitavad igas inimeses siin linnas elevust. Igaühel on võimalus osa­leda milleski. Usun, et see liidab kogukonda. See on peopäev, kodust väljatulemise päev ja külalistele näitamise päev,” rääkis Rakvere abilinnapea Kairit Pihlak. “Ükski teine üritus aastas ei puuduta korraga nii palju inimesi Rakveres ning pealegi tulevad sel päeval ka maainimesed linna.”

Rahvaste paabel

Oluliseks märksõnaks on kultuuriline mitmekesisus. Lisaks eesti meeste tantsudele näeb ka kilde praegusest Rootsi kultuurist, mis sedakorda ei piirdu ainult Skandinaaviaga.

“Sigtuna kommuuni Solidaarne Kultuuriühing esindab oma lõuna-ameerika muusikaga sealset kultuurilist mitmekülgsust,” kõneles abilinnapea Kairit Pihlak, nimetades salsat, sal­vadori rahvatantse ja moderndžässi esitavaid noorterühmi.

Rootsi kokad valmistavad laadalistele degusteerimiseks rahvusköögi toite ning käsitöölised näitavad Pika tänava laadal oma tekstiilikunsti, samuti saab kätt proovida viikingiaegses käsitöös.
Mitmekesise rahvuskultuuriga on seotud ka Araabia Ba­zaar, mille idee on Stuudio Ali­ma tantsijatelt.

Kuna mullu huvi­lisi jagus, peetakse tänavu “bazaari” kahel päeval Katariina Keldri hoovis.
“Bazaar” avatakse kaerajaaniga araabia stiilis. Näha saab ka näiteks idamaist tantsu, hipiajastul tek­kinud india ja beduiinide tant­sudest inspireeritud stiili, flamenkot ja must­lastantse. Samuti toimuvad loengud egiptuse ja india kultuurist, saab soetada idamaist kaupa ning osaleda õhtusel hafla’l ehk peol.

Kontserdid ja ekskursioonid

Linnapäevade raames leiavad aset MTÜ Virumaa Koostöökogu korraldatavad paepäevad: Aqvas peetakse paeteemalist seminari ning paetelgis pakutakse lastele tegevusi.
“Suur osa laada üritustest on pühendatud lastele töötuba­de näol, see on meie üks prioriteetidest,” ütles abilinnapea Kairit Pihlak.

Linnapäevade ajal populaarseks muutunud ekskursioonid kulgevad tänavu kahel mars­ruudil. Virumaa Muuseumide muuseumipedagoogi Kaja Visnapuu sõnul on üks teemal “Vanalinna hoovid ja aiad”, mis algab linnavalitsuse ja muuseumi õuest ning lõpeb linnakodaniku majamuuseumi hoovis. Oma aia on lubanud hu­vilistele avada ka mõned eraomanikud. Teine marsruut läheb keskväljakult Vabaduse platsile.

Linnakodaniku majamuuseumis saavad aga kodanikud kohtuda linnavõimuga.

Rakvere teater korraldab taaskasutuskeskuses Vahejaam “Kadunud asjade turu”. Teatri pro­jektijuhi Heigo Tederi sõnul loob seal suvelavastuse “Ka­du­nud tsirkus” seltskond mõnu­sa meeleolu ja üllatusesinejaid tuleb nii linnakodanike, teatrirahva kui muusikute seast.

Rulaplatsile püstitatakse linnapäevadeks Aartika peotelk, kus saab jälgida jalgpalli MMi, samuti annavad seal  kont­serte Def Räädu, Rock Ho­tel, Untsakad, Kuldne Trio, Len­na Kuurmaa, Tanel Padar, Eesti mandoliinide orkester.

Noortele korraldatakse vahupidu ning linnuse ööl on muu­de tegevuste kõrval plaanis ka keskaegne disko. “Kui oleks keskajal olnud helitehnika, siis selline oleks võinud näha tol ajal disko. Igatahes on tegemist fantaasiamaailma üritusega,” selgitas Kairit Pihlak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles