Miks vaarao Tutanhamoni peenis mumifitseeriti erekteerunud asendis?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaarao Tutanhamoni muumia
Vaarao Tutanhamoni muumia Foto: SCANPIX

Uus uuring näitas, et Vana-Egiptuse vaarao Tutanhamoni peenis mumifitseeriti 90-kraadise nurga all religioossetel põhjustel.

See valitseja maeti vaaraode matmispaika Kuningate orgu ilma südameta, edastab Live Science.

Lisaks avastati, et muumia ja ta kirstud olid kaetud tumeda kergelt süttiva ainega, mis viitab, et Tutanhamon võis mingil hetkel põlema minna. Põlengu kohta on ka märke.

Need mumifitseerimisanomaaliad on viimastel aastatel mitmeid teadlasi paelunud. Nende seas ka Kairos tegutseva Ameerika ülikooli egüptoloogi Salima Ikramit.

Ikrami sõnul mumifitseeriti Tutanhamoni peenis meelega sellises asendist, et muuta valitseja pärast surma allmaailma jumalaks Osiriseks.

«Erekteerunud peenis näitab jumala võimu ja jõudu. Tume aine muumia kehal aga näitab, et ta on jumal. Südame ära võtmine ja selle eraldi matmine viitab jumal Sethile, kes legendi järgi olevat seda teinud,» selgitas Ikram.

Ikram lisas, et Vana-Egituses arvati, et kui Tutanhamon ilmub teispoolsusesse jumal Osririsena, siis takistaks ta isa Akhenateni algatatud religioonirevolutsiooni.

Akhenaten püüdis luua religiooni, kus kummardatakse vaid päikesejumal Atenit. Ta lasi kõikide teiste jumalate kujud hävitada ja keelas nende kummardamise.

Kui Tutanhamon valitsejaks sai püüdis ta mitme jumala kummardamise tagasi tuua ja isa loodu hävitada.

Ikrami sõnul on ta teooria spekulatiivne, kuid kui see õigeks osutub, siis on lahendatud veel üks Tutanhamoniga seotud saladus.

Tutanhamoni erekteerunud asendis peenis murdus ära, kui muumia leiti. Maailma meedia hakkas siis spekuleerima, et see varastati.

Ikram lisas, et ta ei ole seni näinud mitte ühtegi Vana-Egiptuse muumiat, kellel oleks samuti erekteerunud peenis nagu Tutanhamonil.

 Uurijate sõnul määriti Tutanhamonit tumedate õlidega juba tema eluajal ning ka pärast surma, et ta üha rohkem allmaailma jumala Osirisega sarnaneks.

See üllatas ka Tutanhamoni hauakambri avastajat, Briti arheoloogi Howard Carterit. Ta leidis Tutanhamoni matmispaiga 1922. aastal.

«Kirste kattis tume paks õlikiht ja seda ainet oli väga palju. Samuti oli seda muumial, muutes Tutanhamoni naha tumedaks. Võimalik, et teda taheti muuta jumal Osirise sarnaseks,» kirjutas Catrer 1925. aastal.

Teadlasi on huvitanud veel üks müsteerium, et miks see vaarao maeti ilma südameta. Süda oli põhiorgan, mis aitas teispoolsusesse jõuda.

Vana-Egiptuse mütoloogia kohaselt kaaluti pärast surma lahkunu südant ja langetati otsus, kas ta on väärt minema teispoolsusesse. Kui süda oli teisele kaalukausile pandud linnusulega sama kerge, siis oli lahkunu seda väärt. Kui aga raskem, siis mitte.

Ikrami sõnul Tutanhamoni südant ei varastatud. Ta viitas legendile, mille kohaselt Osirise vend Seth raius Osirise tükkideks. Ta võttis südame ja mattis selle eraldi.

Ikrami sõnul oldi Tutanhamoni siseorganite eemaldamisel üsna lohakad, otsekui viidates sellele, et Seth kahjustas Osirist.

On veel üks asi, mis viitab Osirisele. Tutanhamoni matmispaiga põhjaseinal on joonis, mis näitab seda vaaraod Osirisena.

«Tutanhamonit on seal kujutatud Osirise, mitte linadesse keeratud muumiana. Selline vaarao kujutamine jumal Osirisena on Kuningate orus üsna ebatavaline. Teistes matmispaikades on kujutatud valitsejaid koos Osirisega, mitte temana. Või siis talle annetusi toomas,» selgitas Ikram.

Ikram lisas, et Carter oli esimene, kes viitas Tutanhamoni kujutamisele Osirisena.

«See on alles teooria, kuid arvan, et Tutanhamoni balsameerijad soovisid vanu jumalaid tagasi ja selle tõttu oli see vaarao nende jaoks see isik, kes seda neile anda sai,» selgitas egüptoloog.

Tutanhamon oli Vana-Egiptuse vaarao18. dünastiast. Ta valitses umbes 1336–1327 eKr.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles