Fotonegatiivid paljastasid sajanditaguse Antarktika ekspeditsiooni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotonegatiivid paljastasid sajandi taguse Antarktika ekspeditsiooni
Fotonegatiivid paljastasid sajandi taguse Antarktika ekspeditsiooni Foto: Wikipedia.org

Antarktikas leiti ühest majakestest ligi 100 aastased fotonegatiivid, mis annavad aimu ühe kunagise uurimisekspeditsiooni kohta.

Leiu tegi Uus-Meremaa Antarktika pärandi fond, edastab Yahoo News.

«Meil on hea meel, et me need negatiivid leidsime. Saame anda edasi pildi tollasest elust-olust Antarktikas. Seal on paiku, mis näevad ka nüüd samasugused välja,» lausus fondi juht Nigel Watson.

22 negatiivil on näha ekspeditsiooni fotograafi, teadlast ja veel kaheksat isikut.

Uus-Meremaa Antarktika pärandi fondi arvates on neil fotodel Rossi mere ekspeditsioon, mis viis Sir Ernest Shackletoni ekspeditsioonile lisavarustust. See ekspeditsioon kestis 1914 – 1917.

Rossi mere ekspeditsioon jõudis Rossi saarele 1915. aasta jaanuaris. Mehed elasid kapten Robert Scotti Cape Evansi majakeses. Nad jäid sinna lõksu, kuna nende laev Aurora viisid tuul ja lainetus avamere suunas. Kaks aastat hiljem pääsesid nad uuesti oma laevale. Nende seast oli selleks ajaks kolm meest surnud.

Hiljem ei ole Cape Evansi majakest enam kasutatud.

 Robert Scott on kõige tuntum Antarktika avastaja. Tema ekspeditsioon, mis kestis 1910 – 1913 lõppes pooluselt tagasiteel traagiliselt. Neil ei olnud piisavalt varustust, et ellu jääda.

Uusmeremaalased leidsid nüüd majakesest lisaks fotonegatiividele rohkem kui 10 000 kunagi sinna jäetud eset.

«Negatiivid olid jäätunud ja esmalt tundus, et jääkamaka sees on rahakott. Kuid üles sulatamisel paljastusid haruldused, mis ilmestavad Antarktika ajalugu,» lisas Watson.

Pilte vaata siit.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles