Siberist leiti 3500 aastat tagasi maetud, kes hoidsid teineteisel käest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siberist leiti 3500 aastat tagasi maetud, kes hoidsid teineteisel käest
Siberist leiti 3500 aastat tagasi maetud, kes hoidsid teineteisel käest Foto: SCANPIX

Venemaa arheoloogid leidsid Lääne-Siberist Novosibirski regioonist 3500 aasta vanuse matmispaiga.

Seal oli mitmeid ebatavalisi matmisi,  kaasa arvatud sellised, milles milles mees ja naine olid maetud koos ning hoidsid käest kinni, edastab The Siberian Times.

Teadlased leidsid Androvovost kunagise Starõi Tartase küla juurest 600 matmispaika.

Tosinasse hauda olid maetud paarid, kes olid asetatud nägu näo vastu. Osades haudades hoidsid mees ja naine aga teineteisel käest kinni.

«Püüame leida, miks maeti selliselt ning loodame, et DNA-testid aitavad mõistatust lahendada,» edastasid teadlased

Ühe teooria kohaselt maeti paika korraga surnud mees ja naine, teise kohaselt aga, et mees suri, naine tapeti pärast seda ja maeti koos mehega.

Veel on välja pakutud, et paarid lasid koos end koos matta, nagu oleks olnud see seksuaalakt. Naine loobus vabatahtlikult elus ja läks mehega teispoolsusesse kaasa.

«Meil on palju teooriad selliste matmiste kohta. Kõige tõenäolisem on, et mees suri ja naine maeti koos mehega. Sellised matmised oli levinud sküütide seas. Võimalik, et haud oli mõnda aega lahti ning teine isik maeti alles hiljem. Võimalik, et aset leidsid samaaegsed surmad,» selgitas Venemaa teaduste akadeemia Siberi osakonna arheoloog Vjatšeslav Molodin.

Ta lisas, et osades haudades oli maetud koos täiskasvanu ja laps, mis on rohkem arusaadavam kui kahe täiskasvanu koos matmine.

Teadlased teevad koos maetud meestele ja naistele DNA-testi, uurimaks kas nad on abikaasad või sugulased.

«Ühes hauas oli maetud koos täiskasvanud mees ja laps. Kas nad on sugulased? Isa ja poeg? Sama küsimus kerkis siis, kui leidsime matmise, kus oli naine ja laps. Võimalik, et tegemist on ema ja tema lapsega. See võib olla ka keegi teine naissoost sugulane või siis mitte sugulane. Luude laboriuuring peaks vastuse andma,» lisas teadlane.

Peterburi ülikooli teadlase Lev Kleini arvates võib Siberi matmiste puhul olla kasutatud iidset hindusitlikku matmist.

«Mees annetas eluajal oma keha jumalatele. Deeksha matmisrituaalis oli tema teine sünd ja selle tõttu oli vaja naist, kellega ühte heita, et ta tekiks ja sündida saaks,» selgita teadlane.

Ta lisas, et kuna mees ei saanud üksinda seksi- ja uuestisünni rituaali läbi viia, siis anti talle matmistseremoonia ajal naine, kes toodi ohvriks.

Vene teadlaste sõnul nõuavad kõik esitatud hüpoteesid kontrollimist, et tõde paljastuks.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles