Aeglaselt söömine aitab normaalset kehakaalu säilitada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aeglaselt söömine aitab normaalset kehakaalu säilitada
Aeglaselt söömine aitab normaalset kehakaalu säilitada Foto: SCANPIX

Mitmed kuulsused, kaasa arvatud Hollywoodi staar Gwyneth Paltrow, reklaamivad juba mõnda aega aeglaselt söömise eeliseid.

USA Texase kristlikus ülikoolis tehtud uuring näitas, et väiksemad ampsud ja nende korralik läbi närimine vähendab näljatunnet paremini, kirjutab Daily Mail.

Uuring näitas ka seda, et inimesed, kes söövad aeglasemalt joovad rohkem vedelikku, mis samuti aitab kõhtu täita.

Teadlasi huvitas söömise kiirus ja kui palju sel ajal kaloreid saadi.

Samuti küsitleti vabatahtlikke nende söömisharjumuste, kiiresti ja aeglaselt söömise ning ka seda, kui palju nad söögi ajal vedelikku tarbivad.

Hiljem tehti ka aeglaselt ja kiiresti söömise katse,  mis näitas, et aeglaselt söömisel võetakse väiksemaid ampse, näritakse toitu kaua ning suutäite vahel tehakse paus.

Kiiresti söömisel võeti suuremad ampsud, toitu näriti vähem  ja suutäite vahel pause ei tehtud.

Uuring paljastas, et aeglaselt söömisel tarbiti keskmiselt 88 kalorit vähem kui kiiresti süües.

Ülekaalulised katsealused aga tarbisid keskmiselt 58 kalorit aeglaselt süües vähem.

«Söömiskiiruse aeglustamine kahandab toidu ja ka saadava energia hulka, kuid see ei pruugi kehtida ülekaaluliste kohta,» selgitas uuringu läbi viinud teadlane Meena Shah.

Ta lisas, et ülekaaluliste väiksem tulemus võis olla tingitud sellest, et need inimesed võisidki katse ajal alateadlikult vähem süüa ja seda ka selle tõttu, et neid võrreldi hiljem normaalkaalulistega.

Nii normaalkaalus kui ka ülekaalus isikud, kes sõid aeglasemalt, tundsid hiljem end vähem näljasena kui kiiresti söönud.

Aeglaselt söönud tarbisid söögi ajal ka rohkem vett ja see aitas samuti ülesöömise vastu.

«Aeglaselt söömine takistas üle- ja liigsöömist, vähendas paremini näljatunnet ning tegi söömaaja nauditavamaks. Selline söömine tagab normaalse kehakaalu,» selgitas uurija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles