Newyorklasi ärritab Ground Zero lähedale ehitatav mošee

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Newyorklasi ärritab Ground Zero lähedale ehitatav mošee
Newyorklasi ärritab Ground Zero lähedale ehitatav mošee Foto: SCANPIX

New Yorgi elanikud on vihased plaani peale rajada Maailma Kaubanduskeskuse (WTC) kaksiktornide endise asupaiga ehk Ground Zero lähedale mošee.

Ameeriklasest imaami Feisal Abdul Raufi juhtimisel peaks Manhattanile kerkima 13-korruseline islamikeskus, kirjutab AFP.

Kompleksis oleks lisaks mošeele ka raamatukogu, treeningusaalid, teater ja lasteaed.

Kuid islamikeskuse rajamine Ground Zero lähedale on paljudes ameeriklastes viha esile kutsunud põhjusel, et see paik on seotud 11. septembril 2001. aastal toimunud terrorirünnakutega, milles hukkus üle 3000 inimese.

Mošee ehitamist peetakse hukkunute pilkamiseks.

Raufi kinnitusel on tegemist projektiga, mis peaks erineva taustaga inimesi hoopis liitma.

«See keskus on avatud kõigile, mitte ainult moslemitele. Islamikeskus aitab New Yorgi südalinna elavdada ning aitab moslemitesse suhtumist positiivsemaks muuta,» arvab imaam.

Islamikeskuse vastased avasid internetis lehekülje, kus mošeed kirjeldatakse Ground Zerole varju heitjana.

«See oleks sama kui Auschwitzi ehitataks saksa kultuurikeskus. Sellise keskuse rajamine Manhattanile on kõigile 9/11 ohvritele ja nende lähedastele näkku sülitamine,» arvasid kritiseerijad.

Islamikeskuse rajamiseks kulub üle 170 miljoni dollari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles