Labajalavalsist Led Zeppelinini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Paabel on minule alati olnud noorusliku energia kehastus. Ansambli liikmete positiivne ellusuhtumine on kütkestav. Eriti võib seda märgata kontsertidel, kus eri lugudes kerkivad esile kõikide isiksused. Individuaalsus ning värsked, isegi pöörased ideed muudavad kõik nende ülesastumised kordumatuks.


Paabel naudib esinemist ja improvisatsioonilist muusikalist huumorit. Seetõttu on täiesti mõistetav, et teatrilavastuses kaasategemine on talle põnev proovikivi.

Paabeli teine plaat «Küüni täitmise lood ja laulud» sisaldabki muusikat, mille ansambel on loonud samanimelise lavastuse tarbeks. Laulude tekstid pärinevad Hando Runneli, Madis Kõivu ja Paul-Eerik Rummo sulest, lisaks on osavalt tervikusse põimitud mõni rahvapillilugu.

Tegemist on emotsionaalselt ja muusikaliselt väga hea plaadiga. Igal lool on oma kõlapilt ja tunnetus. Meeleolu on kõrgendatud ja pinge püsib esimesest helist viimaseni. Ilusad ja põnevad meloodiad vahelduvad raju andmisega Pakri labajalavalsist Led Zeppelini muusikani.

Bänd väärib oma nime: see on tõeline stiilide Paabel. Aga huvitaval kombel ei tegele ta mitte stiilide segamise, vaid eristamisega. See näitab, et muusikud tunnevad oma valdkonda ja valdavad laitmatult oma pilli.

Plaati esimest korda kuulates tekkis õrnalt eklektiline mulje, mis aga teisel kuulamisel hajus. Kogu seda muusikalist ideerägastikku hoiab kindlalt ohjes Arno Tamme tundlik ja täpne vokaal. Tema interpreteerimisoskus ja siirus lausa sunnivad kuulama.

Plaadil on suurepäraseid leide, näiteks Märt Avandi õrn, tundeline ja lüüriline hääl. Päris põnevalt kõlavad koos torupill ja kantri. Sassi a cappella laul lisab hoopis uue dimensiooni.

Oskuslikult on mängitud kõlapiltidega: retrohõnguline küünisaund vaheldub tubaselt intiimse ja staadionilava heliplahvatusega. Kõrva teritas sügava ja maheda kõlaga torupill. Isegi trummi saund tekitas mõnes loos omapärase nostalgilise tunde.

Plaadi kõlapilt on ilmselt suuresti salvestaja Andre Maakeri kujundatud. Olles ise suurepärane instrumentalist, on ta alati uue ja põneva otsinguil.

«Küüni täitmise lugusid ja laule» on hea kuulata puhta lehena. Kui aga teada, et muusika on mõeldud teatrile, omandab kõik hoopis sügavama sisu ja tähenduse. Peaagu kõik plaadi palad räägivad ju konkreetsetest inimestest, nende elust.

Ootan põnevusega, kuidas mõjuvad need lood kontekstis. Ehk siis kohtumiseni nädal pärast folki Saueaugu teatritalus!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles