Itaalia pizzeria põletas kirstupuitu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia pizzeria põletas kirstupuitu
Itaalia pizzeria põletas kirstupuitu Foto: SCANPIX

Itaalias Napolis anti kohtusse pizzeria, mis kasutas pitsaküpsetamise ahjudes kirstupuitu.

Pitsaküpsetamise puit pärines surnuaialt varastatud kirstudest, kirjutab Itaalia väljaanne Il Giornale.

«Napoli sümboliks olev pitsa on saanud tagasilöögi, kuna tuli päevavalgele juhtum, kus seda toitu küpsetati surnukirstu puidust tehtud tulel,» kirjutasid Itaalia väljaanded.

Napoli politseiuurijate sõnul võib kirstupuitu kasutamises kahtlustatavaid pizzeeria`id ja pagaritöökodasid olla lausa tuhandeid.

Napoli surnuaiad on juba pikka aega varaste üks lemmikpaiku olnud. Möödunud aastal viidi ära näiteks 5000 haudade kaunistuseks olnud suurt keraamilist lillepotti.

«Tundub, et kellelgi tekkis äriidee varastada  tammepuust kirstud ning müüa neid ahjupuudest odavama hinnaga pizzeria`tele ja pagaritöökodadele,» selgitasid uurijad.

Traditsiooniliselt küpsetatakse Napoli pitsat kiviahjus tammepuudega tehtud tulel.

Napoli pitsa algusajaks peetakse ajavahemikku 1715 – 1725. Kuulus Margherita pitsa aga alustas võidukäiku 1889. aastal.

Legend räägib, et Savoia krahvinna Margherita palus kuulsat pitsaküpsetajat valmistada midagi lihtsat, mille rahvas omaks võtaks.

Tänapäeval on Itaalias umbes 25 000 pizzeria`t, kus töötab 150 000 inimest. Pizzeria`te käive on umbes 5,3 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles