Kuidas valetaja kehakeele järgi ära tunda?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuidas valetaja kehakeele järgi ära tunda?
Kuidas valetaja kehakeele järgi ära tunda? Foto: SCANPIX

Cosmopolitan.com pani kirja kümme lihtsat vihjet, kuidas valetavast mehest läbi näha.

1. Jalad räägivad palju

Kui kutt mässib jalad tooli jalgade ümber, näitab see, et ta hoiab midagi sihilikult tagasi - näiteks tõde.

2. Ta teeb pausi

Küsi lihtne ja otsekohene küsimus, näiteks: «Kus sa eile õhtul olid?» või «Kas sa petad mind?» Kui ta peab enne vastamist pikema pausi või kordab su küsimust, tähendab see pahandust.

3. Pöidlad reedavad ebamugavust

Kui terve ta käsi on pükste taskus, pöial kaasa arvatud, tunneb ta end millegipärast närviliselt.

4. Ei oska valetada tagurpidi

Kui keegi räägib kahtlase loo, küsi küsimusi, mis paneksid teda sündmusi teises järjekorras meenutama. Kuigi inimene võib jutustada väljamõeldud loo järjekorras a-b-c-d, ei suuda ta enamasti sama lugu rääkida järjekorras d-c-b-a.

5. Ta kehitab veidras kohas õlgu

Kui ta ütleb midagi otsustavat, näiteks et ta oli eile õhtul oma sõpradega, ja samal ajal kehitab ühte või mõlemat õlga, vaata ette. Liigutus näitab, et alateadlikult eitab ta seda, mida räägib.

6. Palju agasid

Pane tähele lauseid nagu «Ma tean, et sa pead seda veidraks, aga...» või «Sa ei usu seda, aga...» Suur võimalus on, et pärast «aga» tuleb vale.

7. Keel ei valeta

Kui küsid kelleltki küsimuse ja ta keel käib hetkeks suust välja või ta lakub enne vastamist huuli, arvab ta, et on pahandusest pääsemas.

8. Ta jõllitab

Mõnikord tahab valetaja nii meeleheitlikult oma siirust tõestada, et vaatab sulle silma ebamugavalt pika aja, üritades tõestada, et tal pole midagi varjata.

9. Ta ei suuda kohaneda

Täpselt nagu ei suuda ta valejuttu tagurpidi rääkida, ei suuda ta oma juttu kohandada, kui üks komponent on valeks osutunud. Kui sa avastad tema jutus midagi valet ning ta ei soostu oma lugu muutma, võid olla üsna kindel, et kõik ülejäänud on samuti jama.

10. Käsi mängus

Valetaja ei soovi, et tema juttu väga üksikasjalikult jälgiksid. Ta tõstab sageli alateadlikult käe näo juurde, et sügada nina, hõõruda silmi või silitada lõuga, poovides nii «blokeerida» sõnu, mis ta suust välja tulevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles