Kuidas Kim Jong-un oma eelkäijatest erineb?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un
Kim Jong-un Foto: SCANPIX

Põhja-Koreas vahetus juht kaks aastat tagasi ning selleks sai pärast oma isa Kim Jong-ili surma Kim Jong-un.

17. detsembril tähistati Pyongyangis Kim Jong-ili surma-aastapäeva, kuid selle keskpunktis oli uus juht, edastabThe Telegraph.


Kahe aastaga on Kim Jong-un ähvardanud teisi riike tuumasõjaga ning lasknud hukata ta võimule aidanud Jang Song-thaeki, kes oli ta tädimees.

Noor juht on oma eelkäijatest Kim Jong-ilist ja Kim Il-sungist erinev.

Eraelu – varasemate juhtide naised jäid alati varju ning ei esinenud avalikkuses. Kim Jong-uni noor naine Ri Sol-ju on alates 2012. aasast koos oma mehega avalikel üritustel koos olnud. Neil on väike tütar. Samuti peetakse seda naist seal riigis moeikooniks, kuna ta riietub läänelikult.

Vangilaagrid – inimõigusorganisatsiooni Amnesty International satelliitpiltidel on näha, et Kim Jong-uni ajal on selle paariariigi vangilaagrite võrgustik laienenud. Kinnitamata andemetel on Põhja-Koreas 130 000 vangi. Amnesty edastas, et vangilaagrist 22 kadus lühikese ajaga. 30 000 vangi.  

Julmus – Lõuna-Korea andmetel hukati 2012. aastal Põhja-Koreas avalikult 17 inimest. Elu kaotas juhi endine kallim, lauljanna Hyon Song-wol. Lõuna-Koreasse ja Hiinasse põhgeneda tahtjaid jahitakse aina julmemalt. Selle aasta suvel jõudis üheksa põhjakorealast Hiina ja Laose piirile, kuid nad tabati, viidi tagasi ja hukati.

Kuulsad kaaslased – Kim Jong-un püüab end ümbritseda oma riigi kui ka välisriikidest pärit kuulsustega. Üheks neist on USA endine korvpallistaar Dennis Rodman. Asjatundjate sõnul kasutab Kim Rodmanit ära oma maine parandamiseks. Rodman on juba kolmas kord Põhja-Koreas.

Rahva lõbustamine – võrreldes oma eelkäijatega on Kim pööranud tähelepanu rahvale ning püüab neid ka pehmemal viisil kontrolli all hoida. Pealinna Pyongyangi on ehitatud lõbustuspark, spaa, haiglaid, koole ja spordisaale.

Hiina suhted – Praeguse juhi eelkäijad hoidsid Hiinaga heanaaberlikke suhteid. Kim Jong-un aga on aegajalt ähvardanud suurt naabrit. Hiina suhete eest vastutanud Jangi surm võis nende kahe riigi suhteid halvendada.

Tuumaprogramm – Põhja-Korea on alati kasutanud tuumaprogrammi läbirääkimistel. Kim Jong-uni ajal käivitati uuesti Yongbyoni tuumareaktor plutooniumi tootmiseks. Selle riigi meedia kohaselt on tegemist enesekaitsega.

Propaganda – Jangi hukkamise järgselt nimetas meedia endist juhti «inimkõntsaks» ja «kurjaks koeraks». Põhja-korea propagandamasin pillub regulaarselt välja ähvardusi Lõuna-Korea ja teiste lääneriikides suunas.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles