Kuhu kadus Kim Jong-uni tädi?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un, tema naine Ri Sol-ju koos riigiametnike ja kõrgemate sõjaväelastega
Kim Jong-un, tema naine Ri Sol-ju koos riigiametnike ja kõrgemate sõjaväelastega Foto: SCANPIX

Põhja-Korea avaldas täna fotod oma juhtidest, millelt on näha, et diktaator Kim Jong-uni naine Ri Sol-ju on avalikkuses tagasi, kuid nüüd on kadunud riigijuhi tädi.

Kim Kyong-hui abikaasa Jang Song-thaek, keda peeti selle paariariigi teiseks meheks, hukati möödunud nädalal pärast riigireetmises süüdi mõistmist, edastab ABC News.

Põhja-Korea meedia edastas, et Jang püüdis riigipööret teha ja ise võimule saada.

Kim Kyong-hui on Kim Jong-uni tädi, keda pärast mehe hukkamist avalikkuses enam näha ei ole.

«Nüüd, kus Jangi enam ei ole, sai Kim Jong-un vabad käed olla isevalitseja,» selgitas Lõuna-Korea Seouli ülikooli poliitikauurija Park Chang-kwon.

Kim Jong-uni abikaasa Ri Sol-ju oli aga üle kahe kuu uuesti pildil koos oma mehega. Lõuna-Koreas hakati spekuleerima, et juht võis ka oma naise kõrvaldada.Nüüdne foto näitas, et see nii ei ole.

Noor juht on kasutanud oma võimu ning viinud riigi ladvikus juba mõnda aega puhastust läbi.

Poliitikavaatlejate arvates on Põhja-Korea praegune olukord plahvatusohtlik.

«Põhja-Koreas on alati olnud terroriõhkkond, millega hoitakse kodanikke raudse rusika haardes. Praegu toimuv ei ole erand. Noor juht kindlustab oma positsiooni isevalitsejana,» selgitas Seouli ülikooli teadlane Koh You-hwan.

Selle nädala esmapäeval mäletati selle riigi endiseid juhte Kim Il-sungi ja Kim Yong-ili. Rahvas viis Pyongyangis nende pronkskujude juurde lilli.

Samal päeval saatis Põhja-Korea Lõuna-Koreale kuuluvale Baekryongi saarele lendlehti lausetega «oleme valmis ründama millal tahes» ning « Baekryongist saab hiiglaslik haud».

Lõuna-Korea kaitseministeerium ei pidanud neid ähvardusi ohuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles