900 aasta vanune krüpt sisaldas seitset loomulikul teel mumifitseerunut

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
900 aasta vanune krüpt sisaldas seitset loomulikul teel mumifitseerunut. Fotol Old Dongola kloostri jäänused
900 aasta vanune krüpt sisaldas seitset loomulikul teel mumifitseerunut. Fotol Old Dongola kloostri jäänused Foto: wkipedia.org

Poola arheoloogid leidsid Sudaanist kunagises Old Dongola kloostris väljakaevamisi tehes krüpti, mis sisaldas loomulikul teel mumifitseerunud seitsme inimese jäänuseid.

Old Dongola oli 900 aasta eest Niiluse orus eksisteerinud Makuria kristliku kuningriigi pealinn, edastab Live Science.

See riik eksisteeris rahus oma islami naabritega.

Arheoloogide sõnul võib krüptist leitud jäänuste seas kuuluda ühed peapiiskop Georgiosele, kes oli Makurise religioosne juht. Samas oli ka talle pühendatud epitaaf, mille kohaselt ta suri 1113. aastal olles 82-aastane.

Krüpti seintel on musta värvi tindiga kirjutised kreeka ja kopti keeles. Need on laused Luukase, Markuse, Matteuse ja Johannese evangeeliumitest. Lisaks veel leiti sealt ka kristlikke märke ja palvesõnu. Kirjutises seisab, et pärast seda, kui Neitsi maarja suri läks ta taevasse Jeesuse juurde.

Kirjutiste all on allkiri Ioannes ning arvatakse, et need kirjutised olid kaitseks saatana ja kurja eest.

«Need kirjutised tehti kaitsmaks krüpti surnukehi pahade vaimude eest perioodil, mil hing lahkub kehast ja liigub taevasse,» selgitas Varssavi ülikooli teadlane Adam Łajtar.

Krüpt sisaldas seitsme eaka mehe muumiat. See matmispaik pitseeriti kinni pärast viimast matust.

Muumiate riietest on üsna vähe säilinud, kuid tekstiili spetsialisti Barbara Czaja-Szewczaki sõnul olid sinna maetud isikute riided väga lihtsad, enamjaolt linasest kangast.

Krüpt leiti juba 1993. aastal, kuid põhjalik uurimine viidi läbi alles 2009. aastal. Nüüd avaldati selle kohta tulemused.

Uurimise ajal eemaldati muumaid ja neid uuriti põhjalikult, krüpti seinal olevad kirjutised jäädvustati fotodel ja videotel.

Krüpti ehitamise ajal oli Makuria riik oma õitsengu tipul. Selle riigi kuningad valitsesid tänapäeva Sudaani ja Lõuna-Egiptuse aladel. Makuria õitseng kestis 8. – 12. sajandini.

Makuria suutis islamistliku naabri, põhjapool asunud Fatimiidide kalifaatiga häid suhteid hoida.

Makuria langus saabus, kui Ayyubide dünastia sai Egiptuse 1171. aastal oma kontrolli alla. Nad ründasid seda riiki.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles