Kümme fakti aju kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased avastasid mõlema ajupoolkera peale üle 100 sõnapiirkonna.
Teadlased avastasid mõlema ajupoolkera peale üle 100 sõnapiirkonna. Foto: SCANPIX

Väljaanne likes.com tõi välja kümme fakti aju kohta.

Aju suurus ei mängi rolli – aju kaalul või suurusel ei ole midagi tegemist intelligentsusega. Kuulsa füüsikateoreetiku Albert Einsteini aju kaalus vähem kui keskmise inimese aju.

Aju keerab nähtava õiget pidi – kui silmad võtavad vastu pildi välisilmast, siis see on valepidi. Aju muudab selle õigetpidi.

Naiste ja meeste aju erinevus – meeste aju on keskmiselt kümme protsenti suurem kui naiste oma. Naiste ajus on aga rohkem närvirakke ning selle tõttu on ajus ka sünapseid rohkem.

Lõhnamälu – erinevad lõhnad seostuvad erinevate mälestustega. See on tingitud sellest, et lõhnameelel on tugev seos tunnete ja ajuga.

Aju veresoonkond – Aju veresoonkonna pikkus on 100 000 kilomeetrit. See on nii pikk, et saaks teha neli korda ringi ümber maakera.

Aju aitab mõelda – inimesel on päevas umbes 70 000 mõtet.

Naermine nõuab ajult pingelist töötamist – naermine tundub lihtsana ja on mõnus, kuid tegelikult töötavad sellel ajal aju viis erinevat piirkonda väga intensiivselt.

Energia – ärkveloleku ajal toodab aju nii palju energiat, et selle abil saaks kasutada taskulampi.

Laste aju areng – laste aju areneb kiiremini, kui nendega palju rääkida ja neile ette lugeda.

Rasv – aju on inimorganismi kõige rasvasem organ. Selles on rohkem kui 60 protsenti rasva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles