Egiptuse Kuningate Orus on veel palju avastamata hauakambreid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuningate Org
Kuningate Org Foto: Wikipedia.org

Rahvusvahelise arheoloogide meeskonna sõnul on Egiptuse kuulsas Kuningate Orus veel mitmeid avastamata hauakambreid.

Paigas on väljakaevamisi tehtud ligi sajand, edastab Live Science.

Kuningat Orus võib peituda lisaks valitsejate matmispaigale ka nende pereliikmete, nõunike ja meelelahutajate hauakambreid.

Arheoloogid tegid  2007 – 2010 Kuningate oru paigas, kus võivad olla maetud Uue Riigi (1550 – 1070 eKr) esindajad, maapinnakihte läbiva radariuuringu. Nüüdseks on tulemusi analüüsitud ning leitud, et pinnases võib olla veel palju avastamata.

Seda finantseeris Glen Dashi arheoloogiliste uuringute fond.

Meeskond tegi orus mitu avastust, kaasa arvatud ka drenaažisüsteemi jäänused, kuid millegipärast oldi selle kasutamisest loobutud. Süsteem lagunes umbes vaarao Tutanhamoni (valitses 1332 – 1323 eKr) ajal. Üleujutused hävitasid mitmeid hauakambreid, kuid Tutanhamoni oma jäi puutumata.

Tegemist on pikaajalise uurimisprojektiga alates sellest, kui Briti arheoloog Howard Carter leidis Kuningate Orust 1922. aastal vaarao Tutanhamoni matmispaiga.

«Uuring näitas, et avastamata on veel mitmeid hauakambreid. Kõige hilisemad leiud on KV 63 ja KV 64 hauakamber, mis ei ole valitseja oma. Suure tõenäosusega võime leida ka mõne vaarao viimase puhkepaiga. Seni ei ole leitud 18. dünastia (1550 – 1292 eKr) kuningannade ning Uue Riigi valitsejate nagu näiteks Ramses VIII matmispaika,» sõnasid arheoloogid.

Asjatundjate sõnul ei ole neil tegelikult aimu, kui palju võib Kuningate Orus veel avastamata hauakambreid olla. Matmispaikade avastamine isegi pinnakihte läbiva radariga on keeruline.

Teadlaste sõnul on siiski nüüdisaegsed tehnilised abivahendid nende tööd märgatavalt kergendatud.

«Lisaks õigetele hauakambritele, on seal ka mitmeid võltshauakambreid hauaröövlite valele teele juhatamiseks. Samuti looduslikke hauakambrisarnaseid moodustisi,» lisasid arheoloogid.

2011. aastal leidsid Šveitsi Baseli ülikooli arheoloogid hauakambri, mis sai tähistuse KV 64. Sellesse oli maetud naislaulja Nehmes Bastet, kes elas umbes 2800 aastat tagasi. Ta maeti hauakambrisse, mis esialgselt oli mõeldud kellegi teise matmispaigaks.

Egiptuses pingutatakse, et pärast 2011. aasta Araabia kevadet ning pikka aega jätkunud kriisi turistid sinna tagasi tuleksid.

Giza püramiidid koos Kuningate Oruga on Egiptuse ühed tähtsamad vaatamisväärsused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles